Piata e plina de dovlecei si trebuie sa profitam de ei. Ii putem face pane, umpluti , supa/ciorba , ghiveci dar eu va propun azi o reteta putin inedita : chiftelute la cuptor cu quinoa si sos de iaurt .
Dovleceii ii curatam de coaja si ii dam pe razatoarea mica . Ii presaram cu sare (nu foarte multa ) si ii lasam sa stea cam 30 minute .
Ceapa, usturoiul si mararul le curatam si le spalam bine . Le tocam marunt si le punem intr-un bol .
Quinoa (aproximativ 50 gr seminte de quinoa nefiarta) o spalam cu apa rece si o punem la foc in apa cu sare (raportul este de 1 la 3 ) , o lasam sa fiarba 10 minute si apoi acoperita o mai lasam sa stea 10 minute . O punem in strecuratoare si o lasam deoparte.
Dovlecei ii stoarcem in maini de apa pe care au lasat-o si ii punem peste verdeturi . Adaugam si pesmetul iar peste ele punem quinoa fiarta , ouale batute usor si condimentele .Daca vi se pare prea moale mai puneti pesmet. Omogenizam bine si formam chiftelute de marimea unei caise. Le aplatisam putin si le asezam pe o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu unt.
Dam tava la cuptor la 180 grade pe functia grill , le lasam 15 minute apoi le intoarcem si mai lasam 15 minute .
Facem sosul amestecand iaurtul cu usturoiul tocat , sare , piper si optional boia sau curcuma (pt culoare).
Sunt bune calde , dar si reci a doua zi.