Cartofii se curata de coaja, se taie cuburi si se fierb in apa sarata 15-20 de minute. Se paseaza pana se obtine un piure.
Se fierbe somonul in apa, 7 minute, apoi se indeparteaza pielea si oasele, daca este nevoie, se rupe in bucati si se adauga peste piure impreuna cu oul, faina, sucul si coaja de lamaie, patrunjelul tocat, sare si piper.
In cazul in care compozitia este prea moale se poate lasa la frigider cateva ore pentru a deveni mai ferma.
Se formeaza bile de marimea unei mingi de golf si se presara cu faina.
Se incalzeste o lingurita de ulei intr-o tigaie la foc mediu si se aseaza bilele la distanta intre ele. Se aplatizeaza usor cu o spatula avand grija sa nu se rupa.
Se prajesc pe ambele parti pana devin aurii.
Pentru sos, se amesteca iaurtul cu chivesul, sare, piper, usturoiul pisat si sucul de lamaie.
Se servesc imediat cu salata si sos.
1
Somonul proaspat se poate inlocui cu cel congelat sau la conserva