Pentru ca e atat de frig afara, iar ceaiul e mai bun cu ceva dulce care miroase a copilarie, m-am hotarat sa bag repede ceva la cuptor: checul mamei mele!
1.Albuşurile se separă de gălbenuşuri şi se bat cu 4 linguri de zahăr până când se obţine o spumă densă, tare.
2. Gălbenuşurile se amestecă cu laptele rece.
3. Margarina se topeşte la foc mic. Adăugăm restul de zahăr, iar după ce zahărul s-a topit adăugăm pudra de cacao şi 1/2 ciocolată.
4. În compoziţia de mai sus adăugăm gălbenuşurile şi laptele, făina amestecată cu praful de copt şi cu nucile sau stafidele (sau orice altceva decideţi să adăugaţi checului dumneavoastră).
5. În această compoziţie încorporăm prin răsturnare, albuşurile bătute spumă.
6. Tapetăm cele 2 tăvi cu făină sau cacao (chiar şi nucă de cocos merge) şi răsturnăm compoziţia în tăvi.
Introducem tăvile în cuptorul pre-încălzit şi le lăsăm 5 minute la foc mare (180- 190 grade Celsius), după care reducem temperatura până la mediu (160-170 grade C) şi lăsăm checul pentru încă 15- 20 minute. După primele 20 minute se poate face testul cu scobitoarea.
1
Cana folosită la măsurători este cana de ceai care apare în imaginea de la sfârşit.
2
E foarte important ca făina să nu fie “îndesată” în cană. Folosiţi jumătatea de cană de făină NUMAI dacă o consideraţi strict necesară. Datorită faptului că densitatea şi calitatea făinei diferă de la un producător la altul sau de la o ţară la alta, e de preferat să încorporaţi făina treptat până obţineţi un aluat puţin mai gros decât smântâna.