Cu abundenta de rosii bune cu gust, aromate si sanatoase de care am avut parte anul acesta, am gasit oportun momentul sa diversific modul lor pregatire. Dupa ce am epuizat cam tot ce se putea prepara din rosii: tarta de branza cu cherry, bruschete (the best!), salate peste salate, sandwich-uri cu gramezile si tot soiul de sosuri, am trecut intr-o noua dimensiune: un chec condimentat cu rosii din abundenta. Am folosit rosiile sub forma de pasta si bulion, ambele homemade de mine sau de altii.
Checul devine un aperitiv desarvasit consumat cu sos tzatziki care nu necesita mare efort decat: se razuiesc castravetii spalati si curatati de coaja, se adauga iaurt grecesc sau smantana, sare, piper si poate putin praf de chilli si verdeturi, de preferat marar insa mie imi place cu busuioc mult mai mult.
1. Faina se cerne si se amesteca intr-un bol cu bicarbonatul de sodiu si cu sarea.
2. Se adauga ouale si se framanta/ amesteca.
3. Se adauga apoi condimentele: oregano, curry si chilli si mai apoi pasta de tomate, bulion si ulei. Daca aluatul obtinut dupa omogenizare ramane prea uscat, se completeaza cu bulion si/sau ulei.
4. Aluatul se toarna intr-o forma de chec unsa in prealabil cu unt.
5. Cascavalul se taie cubulete si se presara deasupra aluatului. Impingeti usor fiecare cubulet ca sa se stabilizeze in aluat.
6. Se coace in cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 20 de minute sau pana cand scobitoarea iese uscata.
7. Se serveste cu sos tzatziki, ketchup sau guacamole.