Știu că nu-i ce rețetă sofisticată, dar poate fi de folos unora! ;) Recunosc că e prima oară când am preparat această rețetă și am fost foarte mulțumită de rezultat ;)
Castraveții se spală, apoi se taie la capete, pentru a se mura rapid și uniform. Pe fundul borcanelor se așează crenguțe de mărar și cimbru, apoi se umplu cu castraveți. Usturoiul curățat se adaugă printre castraveți. Pâinea se împarte în căte borcane avem, se împachetează în tifon sau pânză subțire, ca să nu se împrățtie în borcan și se pune deasupra castraveților. Se umplu borcanele cu apă, ce apoi se răstoarnă într-un vas încăpător (gradat ar fi ideal!). După ce s-a măsurat cantitate de apă, se adaugă sarea și se pune la foc mic, pentru a se dizolva cât mai bine. Se răstoarnă saramura obșinută peste castraveți, apoi se acoperă cu o farfurioară și se lasă în bucătărie, cca 4 zile. Când începe să se tulbure lichidul, se suflă cu un pai în borcan, pentru a se ameseteca lichidul, un fel de pritoceală ca și la varza murată;) După ce s-a obținut gustul dorit al castraveților murați, dacă nu aveți loc în frigider pentru borcane, se transferă, în recipiente mai mici și se lasă la rece, altfel se vor ”mura” mult mai tare. Spor la treabă!