Carnitas sunt un preparat din carne de porc specific bucatariei mexicane. Bucatile de carne se prajesc la foc mic in untura, obtinand astfel un exterior crocant si un interior moale. Pentru varianta dietetica se indeparteaza excesul de grasime de pe bucatile de carne si se gatesc intr-un mix de suc de portocale, lime si usturoi. Carnitas se pot consuma ca atare sau in salate, burrito, taco etc.
Pentru carnitas:
Pentru salsa:
Pentru servit:
Se acopera carnea cu sare si se prajeste in putin ulei, pe toate partile pana capata o culoare aurie. Se scoate pe o farfurie.
In tigaia in care a fost prajita carnea, se adauga apa si cu o lingura se indeparteaza eventualele resturi de carne care s-au lipit de tigaie.
Se adauga carnea inapoi in tigaie, impreuna cu celelalte ingrediente, se aduce la punctul de fierbere, se reduce focul la mic si se fierbe 2-3 ore sau pana cand carnea devine frageda.
Se scoate carnea pe o farfurie, se lasa la racit cateva minute, apoi, cu ajutorul a 2 furculite se desface in fasii. Se aseaza pe o tava si se introduce in cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 5-6 minute pana cand exteriorul devine crocant.
Sosul ramas de la gatirea carnii se poate reduce la foc mic, pana se ingroasa. Acesta poate fi folosit pentru rehidratarea carnitas.
Se amesteca toate ingredientele pentru salsa si se pastreaza la frigider pana in momentul folosirii.
Carnitas se servesc pe pat de salata cu salsa de mango si felii de avocado.