Va prezint cu un pic de intarziere :) desertul facut anul asta de Craciun - o prajitura "Bûche de Noël" varianta moderna cu mousse de ciocolata, un biscuit Joconde cu migdale si cu un insert din capsuni si zmeura.
Bûche de Noël sau Buturuga de Craciun este un desert frantuzesc, asociat cu sarbatoarea Craciunului.
Pentru a realiza aceasta reteta, am folosit o forma in inox cu insert.
http://blogulluicatalina.blogspot.com/2016/12/buturuga-din-mousse-de-ciocolata-si.html
Biscuit joconde :
Mousse cu ciocolata :
Pregatiti insert-ul de fructe:
Inmuiati bine gelatina intr-un bol cu apa rece, timp de 10 minute.
Se spală si se curata căpșunile si zmeura.
Se mixeaza si se pune compozitia pe foc cu zaharul. Se incalzeste si se da un clocot pana cand tot zaharul este diluat.
Se scurge bine gelatina si se amesteca bine in compozitia calda luata de pe foc.
Se varsa in forma de insert, se lasa sa se raceasca si se pune la congelator timp de 2-3 ore.
Pregatim biscuitul:
Separam albusurile de galbenusuri.
Se bat albușurile spuma, adaugand treptat 2 linguri de zahar, pana se tin ca o bezea. Amestecati pudra de migdale, faina si restul de zahar. Adaugati ouale intregi treptat si untul topit. Incorporati albusurile spuma delicat cu o spatula.
Intindeti aluatul pe o hartie de copt, puneti deasupra zmeura un pic sfaramata și dati la cuptorul incalzit la 180°C timp de 5-10 minute.
Cand biscuitul este copt, se intoarce pe o hartie de copt noua, se indeparteza hartia pe care a copt si se rastoarna din nou pe o placa in silicon. Se inveleste in folie, pentru a nu se usca.
Preparati mousse-ul cu ciocolata. :
Topiti ciocolata la bain marie si pastrati-o la cald.
Mixam smantana intai usor, apoi la viteza mai mare, pana obtinem o textura de frisca. Pastrati la rece.
Intr-o cratita, puneti apa si zaharul, amestecati si aduceti la fierbere.
Bateti galbenusurile la robot si varsati siropul fierbine continuand baterea..
Puneti robotul la viteza maxima si bateti timp de 5 minute. Reduceti viteza si continuati sa bateti pana la racirea completa.
Adaugati apoi,ciocolata topita calduta si amestecati.
Incorporati apoi treptat frisca la spatula.
Montati buturuga:
Tapisati bine peretii formei in inox cu crema din ciocolata. Puneti insertul congelat in mijloc. Acoperiti bine cu mousse si tasati.
Deasupra, puneti biscuitul - taiati-l o idee mai mic decat dimensiunea formei. Se pune in folie si se pune la congelator cel putin o noapte.
Cu restul de mousse si de biscuit, am facut 5 domuri intr-o forma in silicon - am filmat si congelat.
Decorare:
A 2a zi, scoateti buturuga si o demulati pe o farfurie de prezentare (am taiat-o in 2).
Decorati cu ciocolata rasa, fructe si cu restul de biscuit.