Din câteva ingrediente bune și sănătoase se poate face destul de repede un desert economic, aromat și delicios, mai ales pentru copii. Eu am folosit caise uscate, pentru gustul, dar și pentru aspectul lor, dar acestea pot fi înlocuite cu stafide sau cu alte fructe uscate, care vă plac.
Din ingredientele de mai jos am făcut o porție de budincă, într-o tavă dreptunghiulară pentru cozonac.
Pastele se fierb în apă clocotită cu un praf de sare și când sunt gata, se strecoară, se clătesc și se lasă în așteptare.
Cât timp fierb pastele, caisele uscate se opăresc cu apă clocotită timp de 1 minut, apoi se strecoară și se țin la înmuiat în esență de rom, timp de 10-15 minute.
Separat se amestecă bine brânza de vaci cu: smântâna, coaja răzuită de lămâie (lime) zahărul tos și zahărul vanilinat. Se mixează cele două ouă și se încorporează în acest amestec.
Când pastele s-au scurs bine de apă și s-au răcorit, se adaugă în compoziția cu brânză și se omogenizează.
Se unge tava de copt cu unt și se toarnă o treime din compoziție. Se pun deasupra o jumătate din caisele aromatizate cu esență de rom. Se toarnă a doua treime de compoziție, se adaugă restul de caise aromatizate și în final se toarnă restul de compoziție cu brânză.
Se dă tava la cuptor, 180 de grade, pentru aproximativ 50 de minute, până ce budinca se rumenește frumos. Atunci se scoate tava din cuptor și când budinca s-a răcorit, se răstoarnă pe o tavă, se pudrează cu scorțișoară și se feliază.
Budinca este bună și caldă, dar rece este mai bună. Astfel, ea se taie mai ușor și mai frumos.
1
Puteți folosi orice fel de paste vă plac. La fel și fructe uscate.
2
Brânza de vaci trebui să fie bine scursă.
3
Cine dorește, poate folosi brânză ușor sărată.
4
Smântâna poate fi înlocuită cu un iaurt gras.
5
Opăriți fructele uscate înainte de al le înmuia în esență de rom.
6
Turnați în compoziție esența de rom în care ați înmuiat fructele uscate.
7
Lăsați budinca în cuptor, până ce se rumenește frumos.
8
Pentru ca pudra de scorțișoară să adere, presărați-o de îndată ce ați răsturnat budinca pe tavă, când aceasta mai este călduță.
9
Budinca rece se feliază mai frumos.