Mi-am permis sa prepar aceasta budinca arhicunoscuta venind cu un mic adaus de arome. A fost un experiment in care am dorit sa “lipesc” unui preparat traditional cateva ingrediente mai mult sau mai putin exotice, disponibile in ultimii ani pe piata noastra: nucsoara (sau macis) si cardamom. Rezultatul final este aromat si delicios, cu gust dulce-acrisor, proaspat, racoros si usor.
Merele se curata de coaja si cotoare. 2 mere se taie felii, restul se rad. Se incalzeste cuptorul la 180 °C. Se bat albusurile si galbenusurile separat.
Laptele se pune intr-o oala, impreuna cu putina sare si jumatate din zahar. Se amesteca pentru ca zaharul sa se dizolve. Cand mixtura da in clocot se micsoreaza flacara si se adauga orezul, stafidele, bucata de macis si pastaile de cardamom. Se fierbe mixtura incet 15 minute, acoperind oala cu un capac, pana ce orezul este fraged, iar laptele a fost absorbit.
Se arunca bucata de macis si pastaile de cardamom, se adauga zahar vanilat, se amesteca si se lasa orezul sa se raceasca putin, ca temperatura sa sa scada sub 64 °C, temperatura la care coaguleaza galbenusul de ou.
Se amesteca orezul racit cu galbenusurile batute, iar apoi cu albusurile batute spuma.
Merele rase se calesc in unt, cu restul de zahar, scortisoara, stafide, coaja de lamaie si jumatate din sucul de lamaie. Se storc intr-o sita apasandu-le cu fundul unei linguri. Lichidul se colecteaza intr-un castron. Merele rase se pun deoparte.
Se adauga in tigaie feliutele de mar, impreuna cu 1 lingura de zahar si restul de suc de lamaie. Se calesc pana ce se caramelizeaza putin. Se adauga brandy, se flambeaza si se lasa flacara pana se stinge de la sine. Se scot feliutele si se pun pe o farfurie calda.
Se pune in tigaie lichidul scurs de la merele rase. Se adauga cele 2 linguri de zahar ramase si restul de suc de lamaie. Se da in clocot, amestecand ocazional. Se reduce flacara la minim si se fierbe 1-2 minute, pana ce se ingroasa putin si capata o textura de sirop. Se pastreaza caldut siropul caramel.
Se unge o tava cu unt si se presara cu pesmet. Se asaza in tava jumatate din compozitia de orez si se niveleaza cu grija. Peste stratul de orez se asaza merele rase si se intind in strat uniform.
Peste ele se asaza restul de orez. Se niveleaza si se acopera cu feliutele de mar caramelizate. Se stropesc cu putin sirop.
Se da tava la cuptor, timp de 25-30 de minute. Se scoate budinca si se lasa sa se raceasca (cel mai sigur este sa se si refrigereze circa 1 ora). Se demuleaza cu o spatula de silicon elastica, se rastoarna pe o farfurie mare, plana; imediat se rastoarna inca o data, pe un platou, ca sa ajunga cu partea cu merele in sus. Se portioneaza si se serveste stropita cu restul de sirop caramel.
1
Macis-ul se poate inlocui cu putina nucsoara, de preferinta proaspat rasa. Macis se gaseste in Bucuresti la Ki-Life si la Bacania Veche.
2
Presararea formei cu pesmet, dupa ce a fost unsa cu unt, se face mai usor aruncand in ea tot pesmetul si apoi inclinand-o si rotind-o, astfel ca pesmetul sa adere uniform la stratul de grasime. Se scutura apoi forma de pesmetul in exces.