Zilele trecute, din câteva ingrediente pe care le aveam în casă am preparat, destul de repede, o cină gustoasă și sățioasă, care încă de când era la cuptor, a umplut bucătăria de un miros tare îmbietor...
Cartofii se spală bine și se fierb în coajă. Când sunt gata fierți, se scot din apa fierbinte, se lasă să se răcească și apoi se curăță de coji și se taie rondele, groase de 1 cm.
Se feliază afumătura și se rumenește ușor în ulei, la foc mic.
Se amestecă smântâna cu un ou ”bătut”.
Se toarnă într-o tavă termorezistentă 1-2 linguri din uleiul în care s-a prăjit afumătura și se pune un strat de rondele de cartofi. Se presară sare și piper și apoi se pun feliile de afumătură, peste care se pune al doilea strat de rondele de cartofi.
Se condimentează cu sare și piper și se toarnă deasupra, având grijă să se acopere totul și să pătrundă peste tot, amestecul de smântână și ou bătut.
Deasupra se răzuiește cașcavalul și se dă tava la cuptor, la temperatură medie, până ce budinca se rumenește frumos.
Se servește caldă. Cine vrea, poate asocia un iaurt gras, sau chiar smântână.
1
Folosiți cartofi roz, care la fierbere nu se sfărâmă ușor și pot fi feliați frumos.
2
Nu folosiți sare și piper în cantitate mare, deoarece afumăturile sunt deja suficient de condimentate.
3
Este bine ca amestecul de smântână și ou să pătrundă și între straturi.
4
Puteți folosi orice fel de afumătură vă place și aveți la îndemână.