Am făcut ieri un borș țărănesc ușor, cu legume și acrișor, așa cum ne place nouă. Poate fi preparat și în perioadele de post, iar în celelalte zile, cine dorește, îl poate îmbunătăți gustativ adăugând în farfurie 1-2 linguri de smântână grasă, naturală. Nu pot să vă povestesc cu ce viteză a terminat soțul borșulețul din farfurie, atât de mult i-a plăcut...!
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș acrișor și bunuț.
Se curăță rădăcinoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina), se spală, se taie destul de grosier și se pun la fiert, cu 4 litri de apă rece.
Se rup capetele păstăilor, se spală, se taie și se adaugă în oala cu rădăcinoase. Când se ridică spumă deasupra, se adună și se aruncă. Se completează cu apă, când este cazul.
Între timp se curăță ceapa, se taie, se mărunțește și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic.
Se spală ardeii, se curăță de cotoare și de semințe, se taie rondele, sau bastonașe, după care se călesc cu ceapa, la foc mic.
Se spală roșia, se taie cubulețe și se adaugă la călit, în tigaie, cu celelalte legume. Se lasă la foc mic, până ce se pătrund bine legumele și scade lichidul lăsat de roșie.
Se curăță cartofii, se spală, se taie cubulețe și se adaugă în oală, la fiert, la foc iute. După două-trei clocote se adaugă legumele călite și se mai lasă la fiert, la foc mediu, încă 4-5 minute.
Între timp se aleg frunzele de pătrunjel, se spală, se zvântă și se toacă.
Se fierb tăițeii, conform recomandărilor de pe ambalaj în multă apă clocotită cu sare. După timpul indicat, se strecoară, se clătesc cu apă rece, se lasă la scurs 2-3 minute și apoi se adaugă în oală.
Se adaugă borșul, se condimentează cu sare și piper și după încă două clocote, se ia oala de pe foc, se presară pătrunjel tocat și se acoperă cu un capac.
După 10-15 minute ”de odihnă”, borșul poate fi servit, cu ardei iuți și chiar cu 1-2 linguri de smântână naturală, grasă, dacă nu țineți post. Este și mai bun așa...!
1
Tăiați grosier rădăcinoasele, după ce le-ați curățat și spălat bine.
2
Nu prăjiți tare ceapa, ca să nu se ardă și să devină amară. Înmuiați-o doar puțin, în ulei suficient și la foc mic și atunci ea va da un gust foarte bun mâncării.
3
Lăsați legumele să se pătrundă în tigaie, la foc mic, până ce mai scade puțin lichidul lăsat de roșie.
4
Cartofii se adaugă în oală, atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte.
5
Strecurați și clătiți cu apă rece tăițeii, după ce au fiert.
6
Folosiți borș natural, de putină și adăugați-l spre sfârșitul preparării, înainte de ultimel două clocote și după ce ați condimentat, după gust, cu sare si piper.
7
Lăsați borșul ”să se odihnească” 10-15 minute, înainte de servire.
8
Puteți îmbunătăți borșul din farfurie cu 1-2 linguri de smântână grasă, naturală și serviți cu ardei iuți proaspeți.