Bors de vara, cu dovlecei

de RODIMUR in Ciorbe, 19 Aug 2021 | 8767 vizualizari

 

De vreo două-trei săptămâni este vremea dovleceilor, așa că am tot făcut fel de fel de mâncăruri cu această legumă gustoasă, printre care și acest borș. Gustul acrișor al borșului (și al roșiilor) combinat cu cel ușor dulceag al dovleceilor au contribuit la un rezultat gustativ pe placul nostru. În plus, a fost un borș economic și ușor/rapid de făcut, iar acestea sunt alte două motive pentru a-l mai face uneori, cât timp se mai găsesc dovlecei...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.

 

INGREDIENTE

  • 2 dovlecei
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 2 cepe galbene
  • 2 roșii
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 litru de borș moldovenesc de putină
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de vara, cu dovlecei:

Leguminoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.

Se curăță cepele, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și apoi se călesc cu ceapa, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat.

Se spală foarte bine dovleceii și se taie cubulețe, fără să se decojească.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se toacă.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă dovleceii tăiați cubulețe și roșiile călite cu ceapa.

După două clocote se adaugă borșul de putină, iar după încă 5 minute se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și se servește după 10 minute de ”odihnă”.

TIPS-URI

1

Alegeți dovlecei proaspeți, tineri, subțiri, care nu au semințe.

2

Spălați bine dovleceii și tăiați-i, fără să-i decojiți.

3

Adăugați dovleceii în oală spre sfârșitul preparării, pentru că fierb mai repede decât cartofii.

4

Nu fierbeți prea mult dovleceii, ca să nu se înmoaie prea tare și să se terciuiască.

5

Borșul de putină se adaugă la sfârșitul preparării, după gust, pentru un clocot. Dacă este mai acru, puteți folosi o cantitate mai mică.

6

Cine dorește, poate adăuga orez prefiert (și clătit) sau paste făinoase (tot prefierte, ca să nu lase făina în ciorbă.

7

Lăsați borșul să se ”odihnească” timp de 10 minute, înainte de servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de vara, cu dovlecei" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Ciorba de dovlecei cu taitei lati