Blat de tort pufos reteta cu 8 oua
Un blat de tort este fundamentul oricarei prajituri sau tort si joaca un rol crucial in gustul si aspectul final al desertului. Indiferent daca este simplu sau bogat in arome, textura si consistenta lui sunt esentiale pentru experienta gustativa. Atunci cand alegem un blat de tort, ne dorim sa fie pufos, moale si sa aiba o structura care sa suporte stratul de umplutura si glazura.
Cum se prepara Blat de tort pufos reteta cu 8 oua
Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru ca altfel, riscam ca blatul sa se lase pe mijloc!
Separam ouale, albusurile le batem spuma cu praful de sare, dupa cateva minute adaugam zaharul si zaharul vanilat, mixam bine pana se topeste tot zaharul. Galbenusurile le adaugam unul cate unul, mixand continuu pana la omogenizare.
Oprim mixerul si in aluat adaugam uleiul, putina esenta de vanilie si de rom (eu folosesc aceste arome pentru ca nu prea imi place gustul intens de ou in blat, dar puteti omite acest lucru), mai mixam putin, iar cu ajutorul unei site punem faina amestecata cu praful de copt, dar atentie, punem treptat in 2-3 transe si amestecam usor cu o paleta de silicon sau de lemn pana incorporam faina de celelalte ingrediente.
Dupa ce am terminat aluatul de blat, il turnam intr-o tava detasabila de 26cm tapetata cu hartie de copt doar pe fund, iar marginile le ungem cu ulei si presaram putina faina, pentru a nu se lipi, apoi dam tava la cuptorul preincalzit pentru 35-40 minute sau cel mai sigur facem testul cu scobitoarea sau cu batul de frigarui( in cazul meu :D )
Cand blatul este gata, inchidem cuptorul si lasam tava acolo cu usa intre-deschisa pentru a nu se raci brusc ca altfel riscam sa se lase.
Cand s-a racit in totalitate, il scoatem din tava, pe margini ne ajutam de un cutit, apoi il taiem in 3 pe orizontala.
Umplem blatul cu crema de vanilie sau crema de unt cu ciocolata si ornam dupa imaginatie.
Recomandam si tort Diplomat.
1
Ca sa fiu sigura ca nu se arde, am pus pe gratarul cuptorului folie de aluminiu!
2
Dupa ce ati turnat aluatul in tava, trantiti usor tava pentru ca aluatul sa se aseze mai bine si a elimina bulele de aer.