Acesti biscuitii sunt fragezi, cu aroma de lamaie si le sta bine printre ramurelele de brad. As fi putut sa ii tai pe toti cu formele specifice sarbatorii Craciunului dar in mod voit am taiat forme rectangulare, i-am decorat imperfect nu pentru ca n-as fi putut sa ma straduiesc sa ating perfectiunea ci pentru ca, tocmai prin acest aspect vreau sa se distinga de cei industrializati. Stilul meu este acela in care se vede manualitatea. Voi procedati cum vreti, am decupat si cativa clasic: stelute, fulgi de nea, clopotei si ingerasi ca sa vedeti cum le-ar sta in pomul de craciun. Am propus 3 teme de decorare: design cu fructe confiate, folclor si clasic in alb, culoarea iernii. Sa aveti un Craciun fericit, dragi bucatarasi!
Aluatul fiind atat de simplu de alcatuit, n-aveam ce poze din timpul prepararii sa mai arat.
ALUTUL
1. In cuva robotului mixeaza faina si untul taiat bucati mici pana devin ca un pesmet.
2. Adauga zaharul, galbenusurile de ou, vanilia, coaja rasa de lamaie si mixeaza pana la omogenizare.
3. Preincalzeste cuptorul pe gaz la 180 grd iar cel electric la 160 grd.
4. Pregateste 2 tavi pe care le protejezi cu hartie de copt.
5. Scoate aluatul intr-un castron si framanta-l de mana pana devine placut si elastic.
6. Portioneaza-l in 2 sau 3 ca sa fie mai usor de intins si intinde-l pe o suprafata (lucioasa de preferinta) in foaie groasa de 5 mm. Nu este necesara infainare, aluatul este uleios.
7. Decupeaza in formele dorite, maxim de 10 cm.
8. Cu partea groasa a unei scobitori strapungi, la o distanta de 1 cm fata de margine, obtinand orificii pentru biscuitii pe care ii vei agata in pom.
9. Coace 18-20 min sau pana cand marginile devin aurii. Eu mai pun o tava de protectie "pe vatra" pentru ca se rumenesc prea repede pe suprafata de la contactul cu tava. Asa stie sa coaca cuptorul meu.
10.Se scot pe un gratar la racit.
11.Daca orificiile s-au astupat, destupati-le cat timp sunt fierbinti.
GLAZURA
1. Bate cu mixerul, timp de 2-3 minute, albusul.
2. Adauga cateva linguri din zahar si continua sa bati 2-3 minute.
3. Pune sucul de lamaie. Bate in continuare 2-3 minute.
4. Adauga tot restul de zahar si bate pana devine lucioasa si face mot.
5. Decorarea se face optional, fie cu un cutitas se intinde doar pe mijloc la 5 mm fata de margini si se aplica bucatele mici de fructe confiate, fie asa cum procedeaza Rita Oarga, confectionati din hartie de copt mici cornete si faceti contur. Pasta pntru interior se mai subtiaza fie cu apa, eu am preferat cu suc de lamaie pentru ca biscutii sunt cu lamaie si n-am gresit.
6. Eu m-am jucat si cu putin colorant ca sa va arat 3 game/posibilitati de decorare.
7. Cine doreste, poate aplica si bilute argintii comestibile. Nu sunt pe gustul meu, eu prefer doar fructe confiate.
Sa va fie de folos!
1
Se depoziteaza in casolete inchise etans si se pot prepara cu 1 saptamana inainte de eveniment.
2
Eu le-am stocat in frigider si scot pe masa portii mici pentru consumul zilnic ca sa se aclimatizeze.