Pe vremea cand lucram la Romtelecom, o colega ne aducea in aceasta perioada niste covrigei picanti, preparati cu jumari si mult chimen.
Am incercat sa redau si eu acel gust de odinioara, dar am preferat sa prepar niste biscuiti, la aparatul de gofre.
Nu am retinut reteta originala, dar oricum au iesit tare gustosi, usor picanti si sfaramiciosi.
Jumarile se trec prin robot si se amesteca mai intai cu ouale si condimentele apoi cu kefirul si la final cu faina amestecata cu garantul pentru aluaturi dospite.
Am mai specificat si in alte retete, imi place acest garant pentru aluaturi dospite, de la Dr. Oetker, pentru ca imbina praful de copt cu drojdia si bicarbonatul, iar preparatele ies foarte fragede si nu trebuie lasate la dospit decat 15 minute.
Obtinem un aluat nu foarte vartos, dar nelipicios, pe care il dam 15 minute la frigider, apoi formam sfere de dimensiunea mingii de tenis.
Intindem sferele in forma rotunda de dimensiunea aparatului de gofre si le coacem cate doua minute pe fiecare, sau in functie de puterea aparatului, atat cat sa fie frumos rumenite.
Eu ca sa fiu sigura ca sunt bine coapte am testat-o pe prima.
Se servesc ca si aperitive, fie simple cu o cana de iaurt, sau de ce nu tartinati cu diverse creme de branzeturi.
Sunt foarte buni atat calzi cat si reci si mai ales a doua zi ca se fragezesc mai bine.
Sa va fie de folos!
1
O parte din chimen se poate macina.
2
Se pot folosi si alte seminte: susan, mac, etc.