Biancomangiare sau blanc manger este un desert originar din Franta care a patruns in Italia in secolul XII iar acum este raspindit in Sicilia unde se face cu lapte de migdale si in Valle D’Aosta unde se foloseste laptele de vaca in locul celui de migdale. Seamana foarte mult cu panna cotta numai ca este mai parfumat si mai usor.
Punem migdalele macinate in cele 300 gr apa calduta si le lasam la inmuiat pentru 30 minute, dupa jumatate de ora scurgem laptele format printr-o bucata de tifon sau bumbac pe care o punem deasupra unei site. Adaugam cate 2 linguri de migdale si stoarcem bine bine laptele.
Eu am obtinut 200 ml lapte de migdale. Daca voi reusiti sa obtineti mai mult completati cu frisca lichida pana obtineti 300 ml de lichid. Exemplu: daca aveti in final 250 ml lapte migdale adaugati numai 50 ml frisca lichida, daca din contra aveti 150 lapte adaugati 150 ml frisca lichida, astfel incat rezultatul final sa fie 300 ml lichid.
Foile de gelatina se pun la inmuiat in apa rece pentru 10 minute dupa care se storc bine si se topesc pe foc ffff mic impreuna cu 6 linguri de lapte.
Separat topim zaharul amestecat cu lichidul ramas tot pe foc f mic. Cand zaharul este complet dizolvat, tragem craticoara de pe foc, lasam cateva minute (3-4 minute) sa se raceasca si adaugam peste gelatina dizolvata in lapte. Amestecam si turnam in forme (eu am folosit pahare de plastic de unica folosinta) unse foarte discret cu putin ulei. De preferat ar fi un ulei de migdale sau unul de fructe dar puteti folosi si de floarea soarelui, numai sa ungeti fffff putin forma.
Lasam 2.30-3 ore la frigider, dupa care luam fiecare paharut si il rasturnam pe o farfurie. Ca sa va fie mai usor sa scoateti din forma, tinem pentru cateva secunde paharutul cu fundul in apa fierbinte dupa care il rasturnam imediat.
Servim cu sos caramel si feliute de migdale.
Pofta buna!!