Beigli cu mac si nuca

de danakarin in Prajituri, 29 Dec 2012 | 4407 vizualizari

 

Beigli, am citit recent, acest cozonac, umplut cu o aromată pasta de nuci sau mac, cu adaos de vanilie, stafide sau fructe confiate, a fost adoptat, în bucătăria ungurească, de la armeni. Este, deci, la origini, o specialitate armenească. Armenii au populat spaţiul transilvan, având comunităţi puternice la Gerla şi la Dej. Ba chiar o străbunică a mea, din partea mamei, a avut sânge armenesc.Prăjitura s-a răspândit în tot Imperiul, ca orice lucru bun, şi acum este de negândit să lipsească la masa de Crăciun. Iar eu, tot la dorinţa copiilor, o fac şi de Paşti!
Mai mult: am deprins obiceiul de a dărui amicilor mei această prăjitură de casă, drept cadou de Sărbători.

 

INGREDIENTE

  • Aluatul pentru 4 suluri:
  • 500 g făină
  • 200 g unt
  • 3 gălbenuşuri
  • un ou întreg
  • un pacheţel de drojdie uscată
  • 100 ml lapte
  • 50 g zahăr
  • unpraf de sare
  • Umplutura cu mac:
  • Am folosit 3 pachete de cremă de mac, gata preparată, de la firma Oetcker.

sau:

  • 200 g de mac macinat
  • 200 g de zahăr
  • 100 ml de apa
  • 50 g de stafide, înmuiate în rom,
  • zeama şi coaja rasă de la o lămâie
  • Umplutura cu nucă:
  • 75 ml lapte
  • 300 g zahar
  • miezul de la o păstaie de vanilie
  • 400 g de nuci
  • 50 g de stafide înmuiate în rom, cel mai bine peste noapte.
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Beigli cu mac si nuca:

 Încălzim laptele cu miezul de vanilie şi cu zahăr, turnăm, pe rând, cele 400 grame de nuci măcinate (pe care eu, dragii mei, le macin cu maşina de măcinat nuci a bunicii mele, veche de vreo 75 de ani...o adevărată piesă de muzeu, de care nu mă îndur să mă despart...).
Amestecăm combinaţia pe foc, până la o consistenţă potrivită, păstoasă, şi  o lăsăm să se răcească. Foarte importanat sa fie rece, altfel se crapa cozonacul
Pentru umplutura cu mac:

Fierbem siropul de zahar, adaugam macul amestecand mereu, il luam de pe foc dupa cateva minute, adaugam stafidele si zeama si coaja de lamaie si lasam si aceasta compozitie la racit.

Amestecăm mai întâi făina cernută cu untul tăiat bucăţele, cu zahărul şi sarea. Turnăm apoi, într-o adâncitură, oul amestecat cu laptele călduţ şi cu drojdia uscată. Dacă folosiţi drojdie proaspată, e altă poveste, o amestecaţi cu laptele călduţ şi cu o linguriţă de zahăr, o lăsaţi să fermenteze şi o adăugaţi la restul compoziţiei.
Odihnim aluatul, în frigider, pentru cel puţin jumătate de oră, timp în care pregătim şi, foarte important, răcim umplutura.
Va rog să mă credeţi, dacă umplutura nu e perfect rece, veţi avea surpriza neplăcută să crape aceste suluri, care ar trebui să fie nu doar bune, dar şi arătoase. La gust vor fi excelente, dar aspectul va fi jalnic.
 Împărţim aluatul în patru, îl rulăm în câte o foaie de 5 mm grosime. Aceste foi le ungem cu umplutura de mac sau nucă, lăsând la margine un spaţiu de 1-2 cm. Îndoim capetele de sus şi de jos şi rulăm lateral, obţinând astfel un sul frumos de aproximativ 25-30 cm lungime, depinde cum am întins aluatul. Le aşezăm în tava tapetată cu hârtie de copt, le ungem cu un gălbenuş, le lăsăm să se odihnească 15 minute, le mai ungem o dată cu gălbenuş, şi le coacem 45-50 de minute în cuptorul încins la 175 de grade.
Cantitatile de mac si nuca sunt gandite pentru cozonacei. Daca doriti sa aveti ambele feluri, dublati cantitatea de ingrediente pentru aluat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Beigli cu mac si nuca" nu uita sa-i faci un review.

COMENTARII (11)

diaconta 1

29.12.2012, 20:17

Foarte mult imi place

danakarin 1

30.12.2012, 06:49

Multzumesc, Dia!

Bia27 1

18.03.2013, 15:05

cat de bine arata!!!deliciosi

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Desert beigli cu mac