O prajitura desprinsa de pe taramurile Orientului si al minunatei Seherezada....iti desfata si-ti incanta pana in strafunduri toate simturile...cu o aroma de neegalat, invaluita-n parfum de trandafiri si flori de portocal cu note de lamaie, lime si vanilie delicioasa, este o dulce minune, acest desert de vis......si daca descrierea va cucereste, va invit la savurat, am tava plina!
Sirop:
Ingredientele se adauga intr-un vas larg in ordinea urmatoare:
Grisul, fulgii de cocos, zaharul, faina, iaurtul, untul topit, vanilia. Se amesteca cu o lingura apoi cu mana, rezulta o pasta nisipoasa.
Se unge forma cu unt ( eu am avut o forma rotunda Delimano ceramica), se asaza pasta si se preseaza usor, apoi se niveleaza cu o spatula.
Se taie cu un cutit pana jos la baza, in foma dorita, (eu am facut romburi ), am adaugat si alune( sau puneti migdale decojite) si se lasa 15 minute la odihnit.
Se incinge cuptorul la 190 de grade si se coace prajitura 20 sau 25 de minute( sau pana se rumeneste frumos).
Intre timp preparam siropul, punem apa, zaharul intr-un vas la foc mic si cand da in clocot adaugam si esentele, vanilia, apa de flori de portocal si cea de trandafiri. Fierbem timp de cinci minute si racim imediat scufundand vasul intr-un alt vas cu apa rece.
Cand este gata scoatem tava si turnam siropul rece imediat.
Este de preferat sa raciti bine prajitura inainte sa o aduceti pe platou.
Decorati basbousa dupa preferinta cu fulgi de cocos, coaja de lime, lamaie, fistic, alune...cu ce va inspira.