Dragii mei, desi la mine acasa e iarna grea si ninge ca-n" decembre", eu n-am uitat ca totusi, calendarul arata o autentica luna de toamna portocalie, ce ar trebui sa fie scaldata in razele unui soare caldut, iar miresmele de crizanteme si mere sa ne invaluie la tot pasul! Stiu: sunt o visatoare! Si nu va ascund faptul ca inca de asta primavara, eu asteptam in secret aroma dovlecilor de toate felurile, pe care i-am descoperit nu de mult...dar de care m-am indragostit iremediabil!
Si pentru ca afara e un ger de crapa pietrele, nametii sunt cat gardul, iar turturii imi zambesc sfidatori pe burlane, m-am hotarat sa incing bine cuptorul si sa prepar o painica nemaipreparata de mine pana acum...si pentru ca am vrut sa mai ies din tiparul clasic al painii rotunde, am pregatit baghete si chifle aromate si pufoase, care s-au dus ...ca painea calda:))
Mod de preparare Dovleacul copt se proceseaza in blender, impreuna cu apa, condimentele, uleiul si sarea, pana se obtine un piure fin. Se transfera intr-un bol incapator, dupa care se adauga, pe rand, restul de ingrediente si se framanta un aluat elastic. Acesta se pune la crescut intr-un loc caldut, ferit de curent, pana isi dubleaza volumul. Se imparte aluatul in 8 parti egale si se modeleaza baghete si/sau chifle, dupa preferinta. Se aseaza in tava tapetata cu hartie de copt si se introduc in cuptorul preincalzit. Se coc la foc mediu, pana trec testul scobitorii. Se scot la racit pe un gratar. Sunt extraordinar de gustoase si colorate frumos (datorita dovleacului), lucru ce-i incanta pe cei mici peste masura! Pofta buna!