Stiu ca e cam dulce si ingrasa,dar din cand in cand,merge.
Se macina nucile in masina de tocat;
Se impart foile in patru parti. Apoi se amesteca nucile cu praful de scortisoara si se imparte in 3 parti.
Se iau primle 3 foi si se aseaza in tava ungand fiecare foaie dupa ce a fost pusa in tava si punand peste ea urmatoarea foaie;
Se pune prima parte din amestecul de nuci si scortisoara peste foi.
Se contiua cu urmatoarele 3 foi care se aseaza peste nuci, repetand procedeul anterior. Se pune foaie de foaie, adaugand unt topit peste foi.Se continua pana la terminarea foilor si a nucilor.Ultimul strat de foi se unge bine cu unt.Apoi se imparte prajitura prin taieturi orizontale si verticale in portii patrate egale,sau dupa preferinta.
Dupa portionare, se pune tava la cuptorul preancalzit la 180gC pentru 30 minute;
Se verifica daca s-a rumenit apoi se scoate.
In acest timp, se fierb la foc mic apa si zaharul.
Dupa ce au dat in clocot apa si zaharul se micsoreaza focul, se adauga mierea si se lasa sa dea din nou in clocot. Se stinge apoi focul si se adauga vanilia.
Atunci cand baclava este gata se scoate de la cuptor si se toarna siropul preparat din miere, zahar si apa peste ea, in mod uniform si se mai lasa la cuptor pana se absoarbe siropul.
Se serveste rece.Iar cine prefera poate adauga nuca de cocos sau fistic maruntit.