Apertitiv saleuri de casa (2)

de Ancutsa in Aperitive / Garnituri, 3 Ian 2020 | 2745 vizualizari

 

Saleurile cu aluat de casă sunt nelipsite la noi, de sărbători, când după atâtea prăjituri, parcă ar merge niște saleuri cu cașcaval. Am adaptat rețeta pe care o am de la părinții mei, după cum le pregăteau și lor, când erau copii, mamele lor.
„Bunatati pentru Craciun”

 

INGREDIENTE

  • 250 g făină (+ pentru înfăinat),
  • 150 ml apă rece,
  • 250 g margarină/unt/osânză,
  • 1 linguriţă sare,
  • 5 g praf de copt,
  • 100 g caşcaval ras pentru ornat;
  • 1 ou bătut bine pentru uns aluatul.
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Apertitiv saleuri de casa (2):

 

Într-un vas adânc se amestecă 250 g făină cu apa și sarea, se transferă pe blatul de lucru presărat cu făină, se frământă pentru 5 minute, până se obține un aluat bun de întins, dar pufos. Până acum, e simplu, seamănă cu cel pe care îl fac la mucenicii muntenești doar că în cantități mai mari. Se dă aluatul la frigider pentru 30 de minute.

 Se scoate aluatul din frigider, se întinde în foaie subțire, se așază în mijloc blocul de unt, care se bate cu făcălețul până se face foiță. Tata îmi povestește că așa îl făcea mama lui, doar că folosea osânză, vă dați seama că sunt mult mai bune astfel, însă fiecare folosește ce are și ce-i place!

 Se întinde și se împăturește aluatul, reluând acest proces de 3 ori, apoi se dă la frigider. Eu l-am dat peste noapte la frigider, pentru că am avut mai multe rețete de pregătit și le-am făcut în etape (ca să nu se adune toate în ultima zi).

 A doua zi, se împarte aluatul în bucăți mai mici, pentru a lucra mai ușor cu el. În plus, se lucrează greu cu el dacă se încălzește grăsimea pe care o conține.

 Se preîncălzeşte cuptorul. Se presară făină pe masa de lucru şi se întinde aluatul într-o foaie grosuţă, care se taie fâşii cu un cuţit dat prin făină sau o rolă pentru patiserie.

Se unge cu ou bătut, apoi se presară cașcaval ras.

 Se aşază saleurile într-o tavă pregătită cu foaie de copt, se dau la cuptor la foc potrivit cam 18 minute sau până devin aurii.

 Se lucrează la fel şi aluatul rămas. Se obțin 3 tăvi cu saleuri.

 

Timp de pregătire: 1h 30min

Timp de coacere: 18 min/fiecare tavă

 

Poftă Bună!

Dacă v-a plăcut reţeta mea, o puteţi găsi şi pe blogul meu: https://ancutsa-cuisine.blogspot.com/2020/01/saleuri-de-casa-reteta-2.html

Daca ti-a placut reteta noastra "Apertitiv saleuri de casa (2)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

Ancutsa 1

04.01.2020, 21:32

Rocsi, ma bucur ca iti plac! Da, sunt mult mai bune cu untura!

dantes 1

05.01.2020, 10:57

Bune!

Ancutsa 1

16.01.2020, 12:38

Domnule Dante, multumesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Aperitiv rulada cu spanac si branzeturi