Intr-un bol am pus untul taiat cubulete, cascavalul ras, drojdia, o lingurita de sare si smantana. Am omogenizat putin apoi am pus faina si am inceput sa framant cu mana.
La inceput veti avea impresia ca aluatul nu se va lega dar continuati. Initial va fi nisipos, apoi, treptat, untul se va incalzi de la caldura mainii si usor, usor aluatul se va lega si va fi omogen.
Puterea de absorbtie a tipurilor de faina este diferita, asa ca cele 500 g nu sunt o cantitate fixa pentru reteta. Ideea este s-aveti un aluat destul de tare dar care sa accepte sa fie intins cu sucitorul, nelipicios.
Asa ca daca este cazul fie mai puneti putina faina fie o lingura de smantana. Gospodinutele care fac foi pentru prajituri stiu exact la ce ma refer.
Eu am folosit cantitatile exact cum le-am scris, cantarite toate, dar la voi depinde de faina folosita.
Gustati aluatul sa vedeti daca este cazul sa adaugati si a doua lingurita de sare. Cascavalul meu era foarte foarte putin sarat, asa ca eu am pus-o. Daca alegeti sa folositi branza burduf, aia e sarata asa ca grija la cantitatea de sare.
Daca va place chimenul puteti adauga acum in aluat, daca doriti. Impartiti aluatul in 2 bucati egale si le modelati in forma de bila. Le lasati inr-un bol, acoperite cu un servet curat, pentru 30 minute.
Saratele cu branza
Infainati blatul de lucru si intindeti prima foaie de aluat dandu-i forma de dreptunghi, gros de 3-5 mm.
Bateti bine oul si ungeti toata suprafata foii, Presarati – parmezan, cascaval, mac, susan, chimen – ce vreti voi.
Portionati foaia in bastonase de 1,5 cm latime si 10-15 cm lungime.
Transferati saleurile necoapte pe o tava in care ati pus hartie pentru copt, lasand loc intre ele.
Preinvalziti cuptorul la 160 grade, program cu ventilatie.
Daca nu aveti cuptor electric dati la 180 grade sau foc mediu spre mare.
Introduceti tava in cuptor, pe treapta din mijloc si coaceti pentru 15-20 minute. Eu le-am lasat 18 minute, Daca le doriti mai crocante le rumeniti bine. Cu cat sunt mai rumene, cu atat sunt mai crocante.
Eu am copt in 3 tavi, nu am numarat exact cate bucati au iesit.
Le serveti alaturi de-un pahar cu bere. Cu se pastreaza, nu stiu :)), ca astea nu se pot pastra ca se mananca :))
N-am respectat nicio reteta de pe net intocmai, am combinat si am pus cum am crezut eu, insa m-am inspirat din retetele Laurei Laurentiu.
Multumesc, Laura! <3