O omletă gustoasă și consistentă, mai ales dimineața, înainte de a începe o nouă zi de muncă...
Prima dată am mâncat o astfel de omletă la Avignon, în sudul Franței și mi-a plăcut foarte mult, pentru că nu era uscată, ci moale pe interior, iar șunca îi dădea un gust foarte bun.
E o omletă împăturită, care seamănă cu un portofel...
Șunca se taie în bucățele mici, iar cașcavalul se răzuie fin.
Se bat ouăle cu sarea și piperul.
În tigaia încinsă, se toarnă ouăle bătute și se face focul mic. Cu paleta se înțeapă pe alocuri omleta, pentru a se coace bine pe toată suprafața, iar când a prins consistență, se pune cașcavalul răzuit și apoi șunca tăiată pe o jumătate din suprafața omletei. Cu paleta se aduce cealaltă jumătate peste cea garnisită cu șuncă și cașcaval și se lasă încă pe aragaz, la foc mic. Când s-a rumenit bine pe o parte, omleta se întoarce pe cealaltă față, pentru a se coace la fel.
Se servește caldă, cu o salată asortată, sau cu roșii.
1
Nu turnați omleta în tigaie, decât atunci când s-a încins uleiul.
2
Prăjiți omleta la foc mic, ca să o rumeniți și nu să o ardeți.
3
Omleta este foarte bună și fără cașcaval, sau dacă-l răzuiți deasupra.