Am descoperit humusul acum doi ani la un restaurant din Grecia si mi-a placut foarte mult. Pregatit de mine acasa pot sa spun ca mi s-a parut si mai gustos decat la restaurant.
Boabele de naut se pun la inmuiat peste noapte pentru a se hidrata. Cand ne apucam sa gatim humusul, punem la fiert nautul int-o oala cu apa cam de trei ori mai mare decat cantitatea de naut.
In timp ce nautul fierbe pregatim pasta de susan: semintele de susan se incing intr-o tigaie la foc mic, amestecand continuu pana isi schimba putin culoarea, sunt aurii dar fara sa se arda (3-4 min). Cand sunt gata, se macina cu un blender pana cand devin o pasta. Se amesteca cu 3-4 linguri de ulei pana are o consistenta cremoasa si lucioasa.
Dupa ce a fiert nautul, se scurg boabele si se pastreaza putin din zeama pentru a mai adauga in cazul in care humusul mai are nevoie.
Se pun in robot boabele de naut, pasta de susan, usturoiul, zeama de la lamai si sarea. In timp ce robotul merge se adauga uleiul si daca este cazul cate putin din zeama oprita de la fierberea nautului.
Se amesteca pana are o consistenta fina si cremoasa.
Se orneaza cu patrunjel tocat, boia de ardei dulce si putin ulei de masline.