Placinta cu mere si scortisoara este un desert excelent, savuros si usor. American Apple Pie este foarte usor de facut si foarte economica, fiind in acelasi timp o alegere excelenta pentru o dupa-amiaza pe care doriti s-o petreceti in familie sau cu prietenii.
Se toarna faina in mixer. Se adauga sarea, zaharul si untul. Se amesteca pe lent, aproximativ 2 minute, pana cand se omogenizeaza. Se adauga untul si lasam sa se omogenizeze cat mai bine.
Adaugati jumatate din apa si lasati sa se omogenizeze, dupa care mai adaugati din cand in cand cate putina apa, pana o terminati. Continuati sa adaugati apa in cantitati mici, dar doar pana cand aluatul incepe sa se lege.
Scoateti aluatul din bolul mixerului si faceti o minge. Taiati o treime din aluat, inveliti ambele bucati de aluat in folie de plastic, dupa care introduceti ambele bucati la frigider, minim 30 de minute. Personal, eu prefer sa fac aluatul cu o zi inainte.
Intre timp incalziti cuptorul la 180 de grade. Dupa ce ati scos aluatul de la frigider, presarati faina pe masa, scoateti bucata mai mare din plastic si o intindeti. Dupa ce ati realizat o foaie suficient de mare, infasurati foaia pe intinzator si ridicati-o, asezand-o cu grija in tava. Taiati surplusul de coca de pe marginile tavii si introduceti tava la frigider inca 20 de minute.
Cat sta la frigider, pregatiti umplutura. In castronul cu merele taiate cuburi, se adauga zaharul alb, zaharul brun, sucul de lamaie, scortisoara, faina si untul topit. Se amesteca bine.
Pregatiti a doua foaie de placinta, pe care o intindeti si o taiati in fasii de 2 cm latime. Se scoate tava de la frigider si se adauga merele. Se adauga benzile de aluat in diagonala, pentru a crea un model de zabrele. Se lipesc, prin apasare usoara, marginile benzilor cu marginea foii de jos, dupa care, cu ajutorul unei pensule, se ung cu oul batut toate portiunile vizibile ale aluatului.
Introduceti tava la cuptor si lasati sa se rumeneasca 60 de minute, la 180 de grade. Cand este gata trebuie sa aiba culoarea maro-auriu. O scoateti de la cuptor dar, inainte de a o servi, lasati-o sa se raceasca. Merge perfect si cu o lingura de inghetata de vanilie alaturi.