Imi aduc aminte ca atunci cand mergeam la bunici la masa, bunicii mei spuneau „un pahar de vin rosu la masa, tine medicul la distanta”, la acea varsta nu nu prea intelegeam ce vor sa spuna si cum vinul rosu sa opreasca medicul.
Dar se pare ca cercetatorii ce studiaza vinul au ajuns la aceeasi concluzie si le dau dreptate bunicilor mei, si astfel importanta vinului rosu pentru sanatate a fost confirmata de stiinta. Se apre ca 1 – 2 pahare de vin rosu zilnic (daca se depaseste doza stiti efectele negative) reduce mortalitatea prin prevenirea bolilor coronariene, reducerea riscului de cancer, reducerea imbatranirii si multe altele.
„Vinovat” pentru aceste efecte benefice pentru sanatate se pare ca este un antioxidant deosebit, prezent in vinul rosu numit resveratrol, aceasta descoperire a creat mulkta valva in lumea medicala, resveratrolul este considerat unul dintre cei mai puternici antioxidanti cunoscuti.
Resveratrolul da culoarea mov-neagra a unor fructe si legume, astfel resveratrol gasim in struguri (in samburi si coaja), in vinurile rosii si negre naturale, in coacaze, fructe de padure, mure, dude negre, afine, zmeura, varza rosie, etc. Asa ca consumul legumelor si fructelor de ma sus, este foarte benfic sanatatii.
Se pare ca concentratia resveratrol mai mare din vinul rosu, are legatura cu procesul de fermentatie, datorita prezentei in timpul fermentatiei a pielitei si a samburilor de struguri, astfel vinul rosu rezultat contine un nivel mai ridicat de antioxidanti, printre care si deja faimosul resveratrol.
Continutul de resveratrol din vinul rosu explica partial si asa-numitul “Paradox Frantuzesc”.