Beneficiile consumului de vin rosu
Sorbit ca pe o licoare care imbata simturile si atat, vinul rosu a devenit subiectul multor teste abia in anii’90, perioada in care s-a pus accentul pe beneficiile sale
Astfel, s-a ajuns la concluzia ca numai vinul rosu este bun pentru sanatate, iar cel alb, desi ne face cu ochiul, ramane sa asezoneze mancarurile fine, bine alese, insa multe beneficii nu aduce.
Vinul rosu este bun pentru sanatate gratie unor substante numite antioxidanti, resveratrol, melatonina si flavonoizi. Acestia din urma sunt antioxidantii care previn cancerul. In plus, vinul rosu constituie unul dintre secretele preparatelor mediteraneene, unde bunul-gust, rafinamentul se impletesc cu razele fierbinti de soare si stropul de sanatate.
Antioxidantii sunt responsabili pentru inhibarea celulelor canceroase, inlesnirea dezvoltarii de tesut canceros, impiedicandu-se astfel dezvoltarea de tumori, cancer. Cu alte cuvinte, antioxidantii inhiba oxidarea celulara, adica blocheaza actiunea radicalilor liberi, substante responsabile pentru aparitia si dezvoltarea cencerului.
Mai mult de atat, vinul rosu este benefic in prevenirea cruntei maladii Alzheimer, care afecteaza creierul uman. In plus, previne bolile de inima, scazand astfel riscul de a muri din pricina bolilor grave de inima (infarct, atac de cord), creste speranta de viata, devine un ingredient de baza in reteta longevitatii.
Lista beneficiilor nu se incheie aici. Vinul rosu previne leucemia, diabetul, cancerul de prostata si unele afectiuni care se nasc din pricina alimentatiei nesanatoase (francezii mananca foarte gras, insa nu au probleme cu inima pentru ca servesc mult vin rosu).
Dezavantajele unui consum exagerat
Ca orice produs bun consumat in exces, vinul rosu devine o sabie cu doua taisuri. Pe de o parte, este benefic, pe de alta parte, este nociv. Cum lucrurile se pot schimba intr-o fractiune de secunda? Din pricina cantitatii. Ea face diferenta.
Daca femeilor li se permite doar o portie (un pahar) pe zi, barbatii nu trebuie sa consume mai mult de doua pahare pe zi. Specialistii vorbesc de o cantitate de 20 grame de alcool pentru femei (per zi) si 40 grame de alcool pe zi, pentru barbati. Iata un amanunt mic, dar atat de important. Chiar si cateva picaturi in plus fac diferenta.
Astfel, vinul rosu poate creste numarul de trigliceride (raspunzatoare pentru aparitia diabetului) si duce la apartitia cancerului la san. Din cauza histaminei si taninei, vinul rosu provoaca si agraveaza migrenele, mai ales cand exista cazuri in familie de astfel de afectiuni. De asemenea, femeile insarcinate, dar si acelea care vor sa aiba un copil nu trebuie sa consume vin rosu, acesta poate afecta starea fatului.
In 20 pana la 30 de procente din cazurile de cancer la esofag, cancer la ficat, ciroza, probleme ale circulatiei sanguine etc, vinul rosu este de vina.
Si nu numai atat, vinul rosu poate favoriza luarea in greutatea. Un pahar are aproximativ 120 de calorii. Iata de ce, consumat din abundenta, vinul rosu poate deveni dintr-un aliat al sanatatii, un dusman.