Nu sunt adepta stirilor senzationale, dar cand am dat din intamplare pe internet despre aceasta delicatesa cu pret cam piperat, m-am gandit sa va spun si voua. In primul rand, am auzit de-a lungul timpului de mancaruri care de care mai neobisnuite, tabu, exotice, de la insecte si carabusi, la bauturi facute din broaste. Dar nu m-as fi gandit ca exista pasari care construiesc cuiburi ce pot fi mancate.
Se pare ca timp de mai bine de 400 de ani, supa de cuib de pasari a fost considerata una dintre cele mai scumpe mancaruri din lume si chiar si in ziua de astazi un castron de supa costa intre 30 si 100 de dolari. Nu poate fi facuta din orice cuib de pasare insa. Doar cuibul unei anumite specii de drepne care este facut din saliva pasarii este comestibil. Aceste cuiburi sunt bogate in calciu, fier, magneziu si potasiu. Sunt tari atunci cand sunt recoltate, dar se dizolva partiala capatand consistenta unui jeleu atunci cand sunt fierte.
Aceste pasari isi fac cuib in peretii stancosi ai unor pesteri intunecate. In mod traditional, aceste cuiburi pot fi culese de persoane bine pregatite, care se pot catara pe peretii destul de periculosi ai pesterilor. Exista chiar si pesteri artificiale construite special pentru ca aceste pasari sa isi construiasca acolo cuiburi. Chiar si asa, ele se vand cu pana la 10.000 de dolari pe kilogram. Poate datorita continutului ridicat de minerale din cuiburi, se vehiculeaza ideea conform careia supa aceasta speciala are beneficii pentru sanatatea plamanilor, previne tusea si promoveaza longevitatea. Cuiburile sunt facute in proportie de 50% din proteine si 30% carbohidrati, continand o cantitate mica de sare si fibre.
Foto: neatorama.com, drpinna.com, dailycognition.com