Este preparat prin metode naturale, printr-un proces ce dureaza cateva luni. Prima data sunt macinate boabele sau amestecul de boabe de soia, apoi sunt amestecate cu mucegai, apa si sare.. Dupa toate acestea urmeaza procesul de fermentare. Proteinele vegetale sunt descompuse enzimatic, producand caracteristica picanta si culoarea bruna. La modul ideal, terciul obtinut se proceseaza dupa cateva luni sau chiar dupa 1 an, dar in prezent se foloseste un proces in cate sosul de soia este produs in doar cateva zile. Culoarea si gustul acestor sosuri obtinute rapid sunt determinate de siropul de porumb, coloranti caramel si arome artificiale, care ar trebui specificate pe ambalaj.
Sosul de soia chinezesc se prepara numai din boabe de soia.Exista 2 tipuri de sos: deschis si inchis la culoare. Cel inchis la culoare poate fi pastrat mai mult timp, iar gustul sau este mai putin pregnant.
Sosul de soia japonez are in compozitie doar boabe de soia si grau si la fel ca si sosul chinezesc exista in 2 variante: inchis si deschis la culoare. Cel deschis la culoare este mai sarat, dar mai putin pregnant la gust si nu poate fi pastrat mult timp.
Ketjap Benteng este un sos de soia indonezian, cu condimente, ierburi aromatice si zahar. Se poate distinge intre sosul usor indulcit cu 'asin" si cel intens indulcit cu "mains".
Sos Hoisin este un sortiment chinezesc de sos de soia, care contine pasta de soia, usturoi, ulei de susan, otet, chilli si condimente. Are culoarea rosie si se serveste cu rata de Beijing.
Teriyaki este un sos de soia japonez special. Pe langa celelalte sosuri el mai contine vin si condimente asiatice. Ideal pentru grill si marinate. Carnea se caramelizeaza si capata o culoare frumoasa datorita zaharului din compozitie.
Tamari este un tip de sos de soia produs cu ajutorul fermentarii acidului lactic. este mai putin iute si mai putin sarat decat sosul de soia obisnuit. Nu contine grau.
Miso este o pasta bruna obtinuta din boabe de soia si este foarte populara in Japonia. Este folosita la prepararea supei Miso. Se dizolva in apa si se gateste cu orez, legume si carne.
Gustul sosurilor de soia este sarat, picant si usor dulce, in functie de sortiment si se pot asezona atat mancarurile calde cat si cele reci.
Atentie la continutul de sare si la iuteala unora dintre aceste condimente.
Este cel mai important condiment in bucataria asiatica, bun la mancarurile cu carne, peste si legume.
In special este potrivit pentru marinarea mancarii tofu, condimentarea sosurilor si supelor. De asemenea, este pus in sushi.
De obicei, nu mai este necesara adaugarea de sare in mancare
Se gaseste de cumparat la supermarket, imbuteliat. De preferat ar fi sa achizitionati sticle mici, pentru ca-si pierde foarte repede aroma. Se pastreaza la frigider.
Retete recomandate:
Tagliatelle aromate de casa cu legume