Socul si socata, beneficii - recomandarile doamnei dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 16 Mai 2016, 10:41

Articol pe placul a 12 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va oferi cateva sfaturi despre soc.

In parcuri sau in gradini, ne atrag aroma si bogatia florilor de soc, bucuria iubitorilor de socata si un semn ca vara e aproape. Mentionat inca din antichitate in diferite teritorii cucerite de romani, socul a fost utilizat pentru proprietatile lui terapeutice - se folosesc mugurii, florile, fructele, frunzele, chiar si scoarta tulpinii.

Florile au un continut ridicat de flavonoide care le cofera proprietati sudorifice, laxative, colagoge, fiind utilizate (infuzii) asociate la dieta pentru scadere in greutate. Stimlueaza lactatia tinerelor mamici. 

Atat florile cat si frunzele se folosesc in medicina populara in afectiuni respiratorii, pentru efectul antiviral si imunomodulator.

Pentru dureri artrozice se fac bai calde cu flori de soc sau se utilizeaza cataplasme cu infuzie; nu se pun flori proaspete direct pe locul afectat, putand cauza reactii locale neplacute.

In bucatarie, florile pot aromatiza diverse deserturi: clatite, crema de lapte, jeleuri (in special de agrise sau rubarba), dar celebra ramane socata, bautura traditionala romaneasca, preparata impreuna cu zahar (sau miere), lamaie si drojdie.

Bautura cu efect revigorant ce ne poarta inapoi in copilarie, socata ramane o placere pentru intreaga familie.

Bautura de soc este populara in Europa, unde se comercializeaza sub denumirea de Elderflower cordial, fiind preparata din flori de soc, lamaie, zahar si acid citric.

La specia Sambucus Nigra se folosesc si fructele negre, recoltate dupa coacere, in lunile iulie-august.

Bogate in minerale, vitamina C, betacaroten si alti fitonutrienti, sunt incluse in bucatarie in diverse preparate, in functie de zona si talent culinar: suc, socata, dulceata sau gem, peltea, vin.

Datorita culorii puternice, se pot folosi ca si colorant alimentar. Fructele necoapte consumate crude pot fi toxice datorita unor glicozide cianogene, dar pot fi consumate dupa preparare termica.

Sursa foto: libertatea.ro
Surse articol: en.wikipedia.org Ghid terapeutic naturist - Speranta Anton

Comentarii (2)

16.05.2016, 14:59

Teo

Teo
18.05.2016, 23:30

Multumim pentru sfaturi!cui nu-i place socata !!!

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tarta cu mere, nuca si suc de portocale

de oanapl 7

ieri la 16:24

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs