Mihaela Bilic este unul dintre cei mai cunoscuti nutritionisti. A devenit cunoscuta ca "nutritionista lui Teo Trandafir". Iata sfaturile generale pentru dieta pe care Mihaela Bilic le ofera in revista Ciao
Reguli dieta:
- maninca 3 mese principale pe zi (mic dejun, prinz, cina), care sa contina toate cele 4 grupe principale de alimente: carne-peste, lactate, cereale, legume-fructe
- acorda-ti o gustare speciala speciala o data pe saptamina alcatuita din alimente care-ti plac, dar sint contraindicate dietei
- bea minimum 7-8 pahare de lichide zilnic: apa, ceai, cafea, infuzii de fructe
- atentie mare la alimentele concentrate in grasime, snack-uri, dulciuri si alcool, acestea vor fi incadrate la categoria "speciale"
- fii mai activa, mergi pe jos 20-30 minute pe zi sau implica-te in diverse sporturi de 2-3 ori pe saptamina: aerobic, tenis, inot, alergare, mers pe bicicleta
- consulta un nutritionist de cite ori hotarasti sa incepi o dieta.
Variante de mic dejun (1 pe zi):
- 1/2 castron de cereale de orice tip (sau 4-5 linguri de musli) + o cana de lapte 1,5 % grasime
- o felie de piine integrala cu somon afumat, 5 masline+ ou fiert
- 3 pesmeti cu crema de brinza + o rosie, un castravete
- o felie de piine unsa cu unt si gem, o cana cu lapte
- o felie de piine, doua felii de sunca slaba + 1 iaurt mic 150 gr
- o cutie (200 gr) brinza proaspata de vaci + 5 masline + un ardei gras, un castravete
- omleta din doua oua (simpla sau cu putina sunca, ciuperci, marar), prajita fara ulei, + 2 pesmeti, o rosie
Variante pentru prinz (1 pe zi):
- un sandvis cu doua felii de piine sau 1/2 bagheta + carne slaba (pui, curcan) + legume proaspete (salata verde, rosie, morcov, telina) + iaurt dietetic. Carnea poate fi inlocuita cu peste afumat sau ton in conserva
- o salata mare, asortata, din legume proaspete cu 50 gr brinza telemea sau mozzarella, 5 masline, o chifla. Brinza poate fi inlocuita cu o cutie de conserva de ton in suc propriu.
- o cana de supa instant + o cutie de brinzica de casa + o rosie, un castravete, un morcov, doua crengute de telina, 5 masline
- o portie de paste (cit incape intr-o farfurie de ciorba) facute pe baza de sos de rosii, in care se pot adauga: ciuperci, masline, sunca slaba, ton, ceapa, morcov, carne de vita, servite cu 2 linguri de parmezan ras
- o supa + o portie de sushi
Variante pentru cina (1 pe zi):
- file de peste (somon, crap, pastrav, ton) mare cit palma la gratar sau la cuptor + un cartof copt sau fiert, cu o lingura de smintina (12% grasime) + o salata verde
- doua felii de carne slaba(curcan, roast beef, muschi file de porc, muschi de vita la cuptor) + legume asortate fierte la abur (broccoli, dovlecel, spanac, conopida) + o felie de piine
- 1/2 piept de pui la gratar cu ierburi aromate + 50 gr paste fierte cu un cub de unt + salata asortata
- un kebab de porc, pui sau miel + 4-5 linguri de orez fiert + legume la gratar ((ciuperci, ardei, dovlecel, ceapa) + salata verde. Kebabul poate fi inlocuit cu 2 frigarui de pui, porc sau miel
- 200 gr carne de pui sau porc, taiata fisii subtiri, rumenita fara ulei + 1/2 borcan sos Uncle's Ben pe baza de rosii + 5-6 linguri de orez fiert
- doua felii de carne rece (care a fost gatita anterior la cuptor) + salata orientala 4-5 linguri + salata verde sau 5-6 muraturi
- o felie (150-200 gr) de carne de porc, vita sau pui, preparata la gratar + 4-5 linguri piure de cartofi + o salata asortata sau 5-6 muraturi. Carnea poate fi inlocuita cu organe (ficatei, rinichi) preparate la gratar.
Gustare (1 pe zi)
- un pahar cu vin
- un pahar de suc de fructe
- o ciocolata clada sau cafe frape
- una doua fructe proaspete de preferinta mincate la o ora sau doua dupa masa principala (mere, citrice, kiwi, pepene)
- doua cupe inghetata
- un iaurt mic + 2 pesmeti
- un ou fiert + iaurt
- doua - trei tablete ciocolata
- bastonase de legume proaspete (castravete, morcov, telina, ardei gras, ridichi) + 2 linguri de brinza de vaci
Gustare speciala (1 pe saptamina):
- doua clatite cu gem sau un papanas
- o portie de placinta sau tarta cu fructesau brinza
- o inghetata asortata de orice tip sau mousse de ciocolata
- o portie de cartofi prajiti
- o portie de pizza (doua triunghiuri)
- 25 gr nuci, alune, seminte sau fistic
- un castronel snackuri sau pop-corn
- un strugure sau doua banane
30 gr brinza frantuzeasca, svaitzer sau brinza cu mucegai
un cocktail alcoolic sau un aperitiv alcoolic
Nota:
- o felie de piine se refera la felia tip toast, care poate fi prajita sau proaspata
- un pesmet se refera la felia de piine gata prajita (din comert)
- o salata se refera la o portie generoasa de legume (salata verde, andive, rosii, castraveti, ardei gras, ceapa) cu o lingura de ulei+ otet sau dressing dietetic din comert
sursa foto: http://doctorbilic.com/