Am descoperit in revista Ciao un material foarte interesant despre lipide, grupat in 9 "mituri" pe intelesul tuturor
1. Exista colesterol bun si colesterol rau?
ADEVARAT: In singe exista LDL - colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare si se reflecta de obicei in valoarea colesterolemiei. Valoarea sa nu trebuie sa depaseasca 200 mg/ml. Colesterolul bun, HDL, are valoarea ideala 50 mg/ml
2. Oul trebuie evitat pentru ca este bogat in colesterol?
FALS: oul este un aliment complet ce contine proteine de inalta calitate, numeroase vitamine (A,D,E,B) si fier, alaturi de principala sa calitate: este colecistokinetic - adica duce la contractia vezicii biliare cu eliberarea de saruri biliare esentiale in digestie. Colesterolul din ou nu duce la cresterea colesterolului in singe, deci nu exista contraindicatie absoluta de a consuma oua in dislipidemii.
3. Anumite uleiuri nu au colesterol?
ADEVARAT: colesterolul exista doar in produsele animale, ca urmare, nici unul dintre uleiurile vegetale nu contine colesterol. Sloganul "fara colesterol" este doar publicitar, uleiurile nu contin colesterol, insa cantitatea de calorii a acestora este la fel de mare ca a grasimilor animale (slanina etc)
4. Uleiul de masline este mai sanatos?
ADEVARAT: Uleiul de masline contine acizi grasi nesaturati cu rol protector pentru inima. O alta calitate a acestuia este calitatea lui termica (poate fi incalzit la temperaturi foarte mari fara a-si modifica structura) in timp ce uleiul de floarea soarelui se descompune in produsi toxici - acetilcolina.
5.Margarina este mai sanatoasa decit untul?
FALS: Margarina este un produs inferior obtinut prin solidificarea fortata a uleiurilor vegetale care sint transformate din starea lor naturala lichida in stare solida cu ajutorul hidrogenizarii. In jurul acestui proces pot aparea accidente din care rezulta acizi grasi in forma "trans" care sint cancerigeni. Este de preferat sa consumam unt de calitate superioara, bogat in vitaminele A, D si E! Nu uitati, caloriile sint aceleasi!
6. Uleiul de peste este sanatos?
ADEVARAT: Grasimea din peste este ograsime speciala ce contine acizi grasi nesaturati cu rol protector cardiovascular. De preferat este pestele proaspat, nu conserve, si salbatic (nu crescatorie). Atentie insa, consumul exagerat de ulei de peste poate duce la supraponderabilitate sau obezitate.
7. Alunele si nucile hranesc creierul?
ADEVARAT: 10 nuci sau alune consumate zilnic hranesc celula nervoasa si ne ajuta sa fim mai destepti!
8. Exista alimente care cresc colesterolul?
ADEVARAT: Acestea sint zaharul rafinat, deci toate dulciurile, grasimile animale (unt, smintina, slanina), margarina, cafeaua si tutunul.
Produsele care scad colesterolul sint fructele, legumele, cerealele, soia, grasimea de peste laptele si produsele lactate degresate, uleiul de porumb, maslinele, ceapa, usturoiul sau ardeiul iute.
9. Brinza nu ingrasa?
FALS: Brinza este cel mai mare pericol pentru o silueta, ea contine 80% grasime. O felie de cascaval este echivalentul a 3 felii de piine, asa ca nu va amagiti mincind telemea cu rosii, nu o sa slabiti foarte tare.