Ne-am obisnuit sa gasim in supermarketuri fructe proaspete chiar si in lunile de iarna. De asemenea, ne-am dezobisnuit sa ne mai intrebam cum este posibil acest lucru.
Daca o sa va spunem ca multe dintre legumele si fructele proaspete din magazinele romanesti au o varsta chiar si de 6 luni, nu o sa ne credeti. Insa, aceasta durata mare de depozitare si conservare se obtine prin iradierea alimentelor. Nu este ceva recent, ci o practica veche de zeci de ani de zile.
Dr. ing. Nastasia Bellc, de la institutul de cercetari alimentare, a folosit un dispozitiv care poate determina varsta unui aliment si a descoperit ca unele fructe din supermarketurile din Romania au stat chiar si 6 luni la depozitare, inainte de a fis puse la vanzare.
Cum functioneaza iradierea
Alimentele vegetale sunt expuse la razele X sau gamma care omoara bacteriile responsabile pentru alterarea alimentelor. Efectul este cam acelasi ca la fierbere sau pasteurizare.
In principiu, este un procedeu sigur, daca dupa iradiere alimentele sunt pastrate timp de 3 saptamani departe de rafturile supermarketurilor. Insa, de multe ori nimeni nu controleaza daca aceasta conditie este respectata. Mai trebuie mentionat ca in urma iradierii, fructele si legumele NU devin radioactive. Totusi, structura le este schimbata. Singura metoda de conservare care nu schimba structura naturala a fructelor este congelarea.
Avand in vedere ca multe din fructele de pe piata romaneasca sunt aduse cu vaporul din tari exotice, iar astfel de calatorii dureaza destul de mult (cateva luni), este foarte probabil ca fructele sa fie iradiate inainte de a-ssi incepe calatoria spre rafturile din Romania.
Sursa foto: wall-street.ro
Sursa articol: stirileprotv.ro