Ridichea neagra, leacul uitat al sezonului rece

Postat de silvi0ara in Legume pe 14 Noi 2010, 20:11

Ridichea neagra, leacul uitat al sezonului rece

Este o leguma pe care, nu de putine ori, o tratam cu indiferenta si uitare. Consumul de ridiche neagra creste insa imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a lupta impotriva infectiilor. Si pentru frumusete, ridichea neagra face minuni. Gratie continutului de sulf, contribuie la combaterea acneei, iar mastile cu ridiche neagra curata excelent tenul, avand totodata un efect purifiant. 
Este o leguma pe care, nu de putine ori, o tratam cu indiferenta si uitare. Este o leguma, care, de cele mai multe ori, chiar si in sezonul rece, cand alte legume nu sunt disponibile, zace neglijata sau nebagata in seama pe tarabele din piete sau in rafturile supermarketurilor. Ochii si atentia cumparatorilor obisnuiti cu legume si fructe sofisticate nu se indreapta intotdeauna catre ea. Dar ridichea neagra este o leguma deosebita, cu numeroase beneficii si proprietati nutritionale si medicale de care ar fi pacat sa nu profitam. “Hreanul parizienilor” era considerat o leguma importanta in mesele copioase ale Parisului din perioada Renasterii. Poate ca asa ar trebuie sa fie si astazi. De ce?
Ridichea neagra are un continut ridicat de vitamina C ( trei sferturi din cantitatea zilnica recomandata) vitamina care, dupa cum se stie, are un rol important in prevenirea racelii, fiind unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Din compozitia ridichii nu lipsesc nici sodiul, potasiul, fosforul, iod, sulf, magneziu, si nici vitaminele A, B chiar daca cele din urma sunt prezente intr-o cantitate mai mica. Cu toate ca in 100 grame de ridiche neagra se gasesc doar 24 calorii, ridichea neagra este o o leguma deosebit de nutritiva si de aceea am face bine sa nu o ocolim daca ne-am hotarat sa urmam o cura de slabire. Una peste alta, consumul de ridichea neagra creste imunitatea organismului si capacitatea acestuia de a se apara impotriva infectiilor, avand un efect tonic, detoxifiant si mineralizant. De aceea, in perioadele reci, cand suntem mai predispusi imbolnavirilor, se recomanda cu precadere consumul ridichiilor negre.
Ca si alte radacinoase, ridichea neagra favorizeaza o circulatie corecta a sangelui, ducand la scaderea colesterolului si prevenind aparitia bolilor de inima. Pe de alta parte, siropul de ridiche neagra calmeaza tusea si duce la eliminarea substantelor nocive din bronhii si plamani. Mai mult, ridichea neagra actioneaza precum un sedativ asupra sistemului nervos al organismului. Indeosebi in cazul copiilor, ridichea neagra poate fi folosita ca remediu impotriva rahitismului, ajutand la fixarea calciului si la fortifierea organismului, optimizand procesul de crestere si dezvoltare. Ridichea neagra este indicata la copii si pentru combaterea starilor de oboseala si anemie.
Ridichiile negre cresc pofta de mancare si au efect de calmare a durerilor de cap puternice. In plus, ridichiile negre sunt recomandate in cazul virozelor ajutand la scaderea febrei. Pentru ca ridichea neagra este un puternic tonic respirator, in cazul racelilor, o cura cu suc de ridichi poate duce rapid la desfundarea nasului si la potolirea tusei. 50-100 ml de suc de ridiche pe zi sunt suficienti. In cazul dischineziei biliare, sucul de ridiche neagra se consuma proaspat sau in amestec cu miere. Sucul de ridiche are meritul de a contribui intr-un procent destul de mare la macinarea si eliminarea pietrelor la fiere, ameliorand durerile. 
Si pentru frumusete, ridichea neagra poate face minuni. Gratie continutului de sulf, contribuie la combaterea acneei si a cosurilor, iar mastile cu ridiche neagra curata excelent tenul, avand totodata un efect purifiant. Se da prin razatoare o ridiche neagra curatata de coaja sau se sfarama cu ajutorul blenderului. Ulterior, se strecoara de suc pana cand se obtine un piure omogen care se aplica incalzit pe suprafetele de piele cu probleme si nu numai. Pret de 20 de minute se lasa sa actioneze pe suprafata tenului, dupa care se indeparteaza cu apa. Cu ajutorul unui disc demachiant, se tamponeaza obrazul cu zeama proaspata de ridiche neagra. Dupa alte 10 minute, se clateste obrazul cu apa minerala dezacidulata.
Trebuie mentionate si unele restictii ale consumului acestei legume. Din cauza goitrogenilor pe care ridichea neagra ii contine, persoanele cu afectiune ale glandei tiroide ar trebui sa evite consumul acestei legume. Consumata prea des, ridichea poate provoca meteorism, dureri hepatice, balonari, o respiratie nu tocmai placuta sau accelereaza procesul de secretie salivara. Ridichea nu este indicata nici persoanelor suferind de gastrita hiperacida.
Tot despre ridichea neagra se spune ca ar fi un afrodiziac deosebit...

Comentarii (7)

18.11.2010, 10:11

foarte interesant! multumim de articol!

LUK

LUK
19.01.2011, 14:51

Eu mananc de obicei ridichi rosii si albe dar presupun ca toate au cam aceleasi proprietati...tre sa incerc si ridichea neagra

12.02.2011, 20:16

sotu e cu ridichea mie imi place sfecla rosie

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs