Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetãri Alimentare, e convins cã, cresterea alarmantã a incidentei diferitelor forme de cancer e strâns legatã de avalansa produselor alimentare bogate în E-uri nocive consumate frecvent de români. De asemenea, E-urile periculoase sunt "vinovate" de rãspândirea bolilor cardiovasculare, ale tubului digestiv si a alergiilor. Astazi am ajuns sã cheltuim din ce în ce mai mult pentru tratamentul bolilor cauzate de produsele alimentare pline de E-uri cancerigene. Marea majoritate a acestor E-uri o gasim in produsele alimentare de import, produse respinse acasã la ele si comercializate fãrã probleme pe piata noastrã. Se spune cã suntem ceea ce mâncãm – e un adevãr dovedit de statistici, aproximativ 70% dintre bolile românilor fiind provocate de alimente si modul de hrãnire.
Cunoscand lista lista neagrã a substantelor chimice care otrãvesc alimentele putem sa ne ferim de alimentele care invadeaza galantarele de produse care ne baga in spital.
Iata o lista a E-urilor considerate de oncologi drept "criminale"
Suspecte:
- E 125, E 141,
- E 150, E 171,
- E 172, E 173,
- E 240, E 241,
- E 477;
Periculoase:
- E 102 (extrem de nociv), E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroidã);
Toxice:
- E 220, E 221, E 222, E 224 (produc boli intestinale); E 338,
- E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465,
- E 466 (afecteazã tubul digestiv); E 230, E 231, E 232, E 233 (produc boli de piele); E 200 (suprimã vitamina B12); E 320,
- E 321 - antioxidanti din margarinã (cresc colesterolul); E311, E 312 (atacã sistemul nervos); E 330 - acidul citric sau sarea de lãmâie, cel mai periculos adaos cancerigen (produce boli ale aparatului bucal)
Cancerigene:
- E 123, E 131, E 142, E 211, E 213, E 214, E 215, E 217, E230, E 631 - interzisi în SUA, Comunitatea Europeanã si tãrile din fosta URSS.
Este bine de stiut ca nu toate E-urile sunt rele, iata cateva din E-urile bune pe care le gasim in majoritatea produselor :
- vitamina E naturalã E 306, antioxidant puternic (prezent în ficat, ouã, peste, soia);
- vitamina C naturalã - acidul scorbic - E 300 antioxidant puternic
- clorofila E 140 - colorant natural
- lecitina E 322 - antioxidant natural
- pectina E 440 - gelifiant natural
- caragenon natural E 407, emulsifiant extras dintr-o algã marinã.