Reteta originala a Babicului de Buzau

Postat de oO_ acnA _Oo in Alimente pe 23 Sep 2012, 20:58

Folosesti: carne de porc (adaugi si vita doar daca vrei sa scurtezi timpul de uscare ), ardei iute rosu tocat, bulion de ardei preparat dupa reteta sarbilor gradinari, sare, mat de vita. Pentru bulionul de ardei se folosesc numai ardei kapia care se lasa la "putrezit" intr-un sac vreme de o saptamana. Cand incepe sa se scurga zeama, se dau prin ciur si se obtine o pasta concentrata. Din cojile care raman, sarbii gradinari fac boia.

Carnea se toaca mare, se adauga toate ingredientele de mai sus, se framanta compozitia de mai multe ori, de-a lungul a doua zile. Se umple matul de vita fara sa se lase goluri de aer. Se "calca" apoi cu sticla pentru aplatizare si pentru eliminarea eventualelor goluri. Se lasa la zvantat si apoi se afuma.

Aceasta este o reteta traditionala a sarbilor gradinari din buzau. Sarbarii buzoieni pregateau babicul iarna , dar il mancau abia la primavara, cand incepeau lucrul la gradina, iar babicul era singura mancare care "tinea" pe caldurile acelea.

Sursa: Radu Anton Roman, Povestile Bucatariei Romanesti

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Guacamole - Pate de avocado, delicios si foarte racoritor

de vasimur 4

ieri la 17:49

Brioșe pizza delicioase - Rețeta rapidă și savuroasă

ieri la 08:45

Mucenici moldovenești de post, însiropați - Rețeta simplă și savuroasă

pe 04.03 la 10:51

Ciuperci umplute cu cremă de brânză și legume – Aperitiv delicios și ușor de preparat

pe 03.03 la 09:02

TOP
utilizatori

Constelatialeu

1180 puncte

mirela0911

1000 puncte

Rocsi

418 puncte

vasimur

251 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]