PROVOCAREA SĂPTĂMÂNII 6 - Imam Bayildi - vinete umplute

Postat de CosminDragomir in Concurs pe 15 Aug 2018, 15:49

Articol pe placul a 10 bucatarasi
comenteaza

Timp de mai multe secole bucătăria românească a fost influențată de imperiul bizantin și, chiar dacă multe din preparatele venite de la sud de Dunăre au fost adaptate fustului nostru, unele au rămas neschimbate și bine că s-a întâmplat așa. Este cazul și acestui preparat clasic, în traducere Imamul a leșinat, despre care legenda spune că prelatul și-a pierdut simțirile din cauza gustului divin ori că, fiind tare zgârcit, ar fi leșinat din cauza cantității mari de ulei de măsline folosită.

Pentru cea de-a 6-a provocare culinară, vă propun rețeta marelui gastronom și arheolog culinar Radu Anton Roman, nu de alta dar pe 19 august ar fi împlinit 70 de ani.

 Ingrediente :

1,5 kg vinete coapte si lungi

Umplutura:

2 cepe
1 patrunjel
2 ardei grasi
3 capatani de usturoi
2 morcovi
1 telina
3 linguri de varza tocata

Sos:

1 kg rosii
200 ml ulei masline
1 ardeias iute
piper, sare

MOD PREPARARE:

Vinetele se grijesc (se spala, se scot din coada) si se cresteaza, dar numai de patru ori, si nu asa adanc, cat sa se tina un pic vanata de miez

Se oparesc iute, se presara cu sare si se pun intre funduri de lemn, presate, sa-si lase zeama amaruie

Se toaca toata umplutura si se caleste in 100 ml ulei de masline, ca asa e Levantul, la noi scump, la ei gustos (sa va puneti o pestelca mai grosuta, ca sar picuri fierbinti unde ustura mai voiniceste)

Usturoiul nu se caleste, sa ramana viu pana-n vanata si acolo sa moara, dar se taie-n doua cateii, sa sufere un pic

Vinetele se pun in tava si se indeasa-n crestaturi cu prajeala asta, cu cateii de usturoi, cu ceva sare si piper

Rosiile se curata de pielita si se dau prin sita

Se toarna untdelemnul ramas, bulion de rosii, ardeiul iute tocat

Se pune tava la cuptor, acoperita, sa se coaca inabusit o jumatate de ora, apoi se lasa sa scada pe marginea plitei, sa se indese toate bunele in ceva si mai bun. (Radu Anton Roman, Bucate, vinuri și obiceiuri românești, ed. Paideia, București 1998)

 

 Ca de obicei, vă urez spor la gătit, multă inspirație și poftă bună!

 

Vă invit AICI să aflați ce premiu a pregătit Bucătăraș pentru provocarea săptămânii și să aflați toate detaliile concursului.

 

Succes la pus istoria gastronomiei pe pâine, bucătărașilor!

 

 

 

 

 

 

 

Comentarii (2)

16.08.2018, 09:55

Ce m-am amuzat citind reteta. De data asta sper sa particip si eu

17.08.2018, 15:10

ce bune sunt vinetele umplute particip cu placere si-mi las imaginația culinară să zburde hi hi

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia