A doua provocare vine chiar din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, din volumul tipărit de editura GastroArt: “Christ Iónnin - Bucătăria română Carte coprinzătoare de mai multe rețete de bucate și bufet 1865”, ediție îngrijită și adnotată de Simona Lazăr cel pe care îl și puteți câștiga. Vorbim despre singura carte de bucate tipărită în timpul lui Cuza și reeditată în premieră după 153 de ani.
Pentru mine, focșănean de baștină, dezrădăcinat și mutat în București de vreo 20 de ani, rețeta este inedită. Cei de prin Dobrogea sau cei familiarizați cu bucatele machedonești o cunosc. Surpriza vine de la carnea folosită și vă spun cu mâna pe inimă că merită cu prisosință. Vorba campaniei lui Daea, ministrul agriculturii, alege oaia!
(P.S. am folosit grafia vremii)
Iată rețeta!
Ardei âmpluți: Ia ardei, scoate capacul, curăță-i de sâmburi; âmple-i cu tocătură de carne de mel (adică miel) prăjită și amestecată cu ceapă, pătrungel (pătrunjel), sare și piper pisat; așează la loc capacele; așează-i în tingire cu puțină untură.
Detalii despre premiul săptămânii și modul de participare la provocare vă dă Mr. Bucătăraș aici.
Succes, bucătărașilor, continuați să puneți istoria pe pâine!