O foarte mare parte din romani consuma zilnic cel mai nesanatos aliment din lume

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 6 Dec 2016, 15:46

Articol pe placul a 5 bucatarasi
comenteaza

Multi dintre romani au inlocuit untul cu margarina. Motivele sunt si de natura financiara (margarina este mult mai ieftina), dar tin si de o proasta informare, pentru ca intr-o perioada se zvonea ca margarina e mai sanatoasa ca untul.

Insa, studiile recente arata ca in cazul persoanelor care au inlocuit untul cu margarina a crescut dramatic riscul de atac de cord. Margarina este nesanatoasa pentru ca este facuta din grasimi trans sau uleiuri vegetale procesate. Din moment ce grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, din cauza bolilor cardiovasculare si declansarea maladiilor coronariene, margarina este considerata "cel mai nesanatos aliment din lume".

In timp ce nutritionistii recomanda ca grasimile saturate (untul, galbenusul de ou, carnea de somon) ar trebui sa detina cel mult 10% din aportul caloric zilnic, despre grasimile trans nesaturate specilistii spun ca ar trebui sa asigure cel mult 1% din aportul zilnic de calorii.

In acelasi timp, studiile arata ca grasimile trans industriale sunt asociate cu o crestere de 34% a riscului general de deces, cu o crestere cu 24% a riscului de mortalitate provocata de boli cardiace si cu o crestere cu 21% a riscului de aparitie a bolilor cardiace. 

Asadar, cel mai bine ar fi ca untul sa inlocuiasca margarina, dar sa nu exagerati nici cu consumul de unt. 

Comentarii (9)

06.12.2016, 21:04

Eu folosesc margarina la uns tavile, dar cateodata o mai folosesc si la cate o prajitura de post, cand nu pot folosi unt. Sunt fel si fel de articole despre diferite produse, dar cumpatarea este cuvantul de baza in orice servim.

28.12.2016, 10:36

Cea mai sanatoasa alegere este sa se evite folosirea untului si a margarinei. Iar acestea ar putea fi inlocuite cu grasimile mononesaturate: ulei de masline sau uleiuri vegetale pentru gatit. Daca totusi, se prefera untul pentru prepararea ciupercilor sote, se va incerca sa se utilizeze putin unt care se va completa cu ulei vegetal. In loc de unt, pentru sandwichuri se poate consuma unt din nuci sau avocado. Prin acest lucru se va atinge aportul necesar de grasimi sanatoase.

Caloriile din orice sursa de grasime se acumuleaza rapid, de aceea, orice persoana trebuie sa fie constienta de marimea portiilor consumate. Nu se va exagera si indiferent de produsul selectat se va limita consumul total. Pentru gatit se va folosi margarina cu un continut scazut de grasimi. Cheia este dimensiunea portiei. Chiar si daca se va folosi jumatate de pachet de unt pentru o tava de negresa, nu este o problema daca se vor manca una sau doua bucati de prajitura.

28.12.2016, 10:42

....si totusi , nu dati sfaturi si nu va spuneti parerea fara a fi aprofundat temeinic problema in cauza . Foarte multi iau drept lege ce se scrie pe forum . A-pro-pos...de nivelul de colesterol si lactoza s-a vorbit....? Ce le indicati celor care au intoleranta la lactoza si un nivel crescut de colesterol ?

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Chifteluțe marinate - Rețeta bună ca la mama acasă

pe 12.11 la 10:23

Mancare de fasole cu afumatura - Reteta traditionala gustoasa

de laura_n 7

pe 11.11 la 18:32

Chiftele de porc - Rețeta simplă și savuroasă

pe 11.11 la 10:30

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1266 puncte

vasimur

1181 puncte

oanapl

1000 puncte

mirela0911

1000 puncte

Panacris

227 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]