Multi dintre romani au inlocuit untul cu margarina. Motivele sunt si de natura financiara (margarina este mult mai ieftina), dar tin si de o proasta informare, pentru ca intr-o perioada se zvonea ca margarina e mai sanatoasa ca untul.
Insa, studiile recente arata ca in cazul persoanelor care au inlocuit untul cu margarina a crescut dramatic riscul de atac de cord. Margarina este nesanatoasa pentru ca este facuta din grasimi trans sau uleiuri vegetale procesate. Din moment ce grasimile trans au fost asociate cu riscul general de deces, din cauza bolilor cardiovasculare si declansarea maladiilor coronariene, margarina este considerata "cel mai nesanatos aliment din lume".
In timp ce nutritionistii recomanda ca grasimile saturate (untul, galbenusul de ou, carnea de somon) ar trebui sa detina cel mult 10% din aportul caloric zilnic, despre grasimile trans nesaturate specilistii spun ca ar trebui sa asigure cel mult 1% din aportul zilnic de calorii.
In acelasi timp, studiile arata ca grasimile trans industriale sunt asociate cu o crestere de 34% a riscului general de deces, cu o crestere cu 24% a riscului de mortalitate provocata de boli cardiace si cu o crestere cu 21% a riscului de aparitie a bolilor cardiace.
Asadar, cel mai bine ar fi ca untul sa inlocuiasca margarina, dar sa nu exagerati nici cu consumul de unt.