Cu toate ca este satios si sanatos, multi dintre noi se feresc sa includa in regimul lor alimentar miezul de nuca. Motivul? Pentru ca ingrasa. Intr-adevar are o valoare calorica mai mare decat a carnii, dar este mult mai usor digerabil decat aceasta. In plus, grasimile din nuci sunt grasimi nesaturate, contribuind la scaderea colesterolului. Aportul energetic al miejilor de nuca este unul considerabil. Nucile reprezinta totodata un furnizor important de proteine, grasimi, vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C numeroase minerale (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sulf, fier) si fibre.
Stiati ca nucile se numara printre alimentele cu cel mai bogat continut de cupru si zinc ceea ce le fac benefice in tratarea unor afectiuni cardiovasculare, a problemelor legate de crestere sau curele de intarire ale sistemului imunitar? In unele cazuri insa, pot exista anumite probleme legate de asimilarea anumitor minerale din nuca de catre organism. In aceasta situatie se recomanda combinarea acestui aliment cu unul ce contine vitamina C. Pentru a asigura o mai buna absorbtie a miezului de nuca, il puteti folosi zdrobit.De asemenea, datorita fibrelor pe care le contin, nucile pot fi folosite si ca remedii naturiste impotriva diabetului. Nu se recomanda ca nucile sa fie consumate in doze prea mari deoarece va puteti trezi cu spasme stomacale sau dureri de cap. 4-7 nuci sunt mai mult decat suficiente. Nucile ajuta si la imbunatatirea memoriei si a capacitatii de concentrare. Celor care acuza pierderi de memorie le este recomandata consumarea zilnica a dozei minine permise de miez de nuca.
Mai mult, oamenii de stiinta au demonstrat ca riscul aparitiei bolilor coronariene scade la jumatate prin consumarea a patru portii de miez de nuca in timpul unei saptamani. Acest lucru este posibil gratie acizilor grasi omega 3 continuti de miezul de nuca.Miezul de nuca are efect laxativ mai ales atunci cand este prajit usor. In medie, valoarea energetica a 100 de grame de miez de nuca este de 700 kcalorii. De asemenea, uleiul de nuca, folosit in tratamente externe, ajuta la regenerarea si cresterea firului de par.
Nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita, enurezis sau afectiuni ale pielii.
In medie, valoarea energetica a 100 de grame de miez de nuca este de 700 kcalorii. De asemenea, uleiul de nuca, folosit in tratamente externe, ajuta la regenerarea si cresterea firului de par. Nucile sunt recomandate persoanelor care sufera de artroze, reumatism, anemii, tuberculoza, sifilis, scrofuloza, metrita, enurezis sau afectiuni ale pielii.
1. Protejeaza barbatii de cancerul la prostata
Potrivit unui studiu, barbatii care obisnuiesc sa consume cateva nuci in fiecare zi, previn cancerul de prostata. De asemenea, impiedica dezvolarea tumorilor, sustin specialistii de la Universitatea California
2. Protejeaza memoria
Datorita continutului ridicat in acizi grasi Omega-3, nucile previn tulburarile de memorie si imbatranirea precoce. Specialistii ne recomanda sa consumam zilnic un pumn de miez de nuca cruda.
3. Previne cancerul de san
Potrivit unui studiu efectuat pe 30.000 de adolescente, consumul de nuci reduce riscul de aparitie a tumorilor la san. Cercetatorii de la Universitatea Harvard au analizat dieta adolescentelor si dupa o perioada de patru ani au urmarit cate dintre acestea au dezvoltat boala. Rezultatele au aratat ca un consum regulat (doua sau mai multe portii pe saptamana) de orice tip de nuci, scade riscul de cancer la san cu pană la 36%. Tot acizii grasi omega-3 sunt responsabili de acest beneficiu, potrivit specialistilor.
4. Mentin inima sanatoasa
Potrivit unui studiu aparut in publicatia "American College of Cardiology", consumul zilnic de nuci mentine arterele sanatoase si protejeaza inima de boli. Acidul alfa linoleic din nuci poate fi benefic pentru cei cu tulburari ale ritmului cardiac. Medicii ne sfatuiesc sa consumam nuci mai ales dupa o masa bogata in grasimi animale pentru a atenua efectele negative pe care acestea din urma le au asupra organismului.
5. Ne apara de bolile gingivale
Cercetatorii au analizat efectele unei diete bogate in grasimi polinesaturate (nucile fiind o sursa importanta) pe aproximativ 9.200 de adulti, cu varste de peste 20 de ani. La sfarsitul studiului s-a observat ca particpantii care au optat pentru o dieta bogata in astfel de grasimi au fost mai feriti de problemele gingivale, riscul scazand cu pana la 30%.