Lumea ceaiului- Ceaiul Verde- Structură și Beneficii

Postat de Satisfyyourcravings in Bauturi pe 30 Noi 2012, 13:43

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza

Astăzi vă voi servi cu o infuzie plăcută de ceai verde bogată în informaţii utile despre structura farmacologică și beneficiile  acestui tip de ceai.  

Ceaiul verde, aşa cum am mai spus cu alte ocazii, face parte din ceaiurile ortodoxe (ceaiuri prelucrate), însă prelucrarea acestui tip de ceai este delicată, ceaiul fiind considerat veştejit, dar nefermentat. Frunzele sunt ușor prelucrate termic pentru a le închide porii. În acest fel sunt păstrate cele mai multe dintre substanţele active conținute de această plantă.

Ceaiul verde este foarte popular mai ales în ţările asiatice, spre deosebire de tările vestice unde ceaiul negru este mult mai apreciat. Însă, în ultima vreme, ceaiul verde începe să fie popular şi în ţările extraasiatice, în parte datorită efectelor benefice pe care se presupune că acest ceai le-ar avea; extractul de ceai verde se regăseşte astăzi în numeroase băuturi, produse cosmetice sau medicamente.

În ultimii zeci de ani, ceaiul a devenit obiect de studiu în medicină, pentru a descoperi structura farmacologică, dar şi efectele lor asupra sănătăţii.

Ceaiul a fost folosit încă de la începuturi pentru tratarea unor afecțiuni precum rănile deschise, peste care se puneau frunze de ceai mestecate pentru a le curăța, sau pentru scăderea temperaturii corporale, a concentrației de zahăr din sânge și pentru a ajuta digestia.  De asemnea, ceaiul era folosit pentru tratarea mahmurelii, a bolii beriberi, pentru prevenirea oboselii, pentru îmbunătățirea tracturilor urinar și digestiv, precum și îmbunățățirea funcțiilor cognitive, așa cum se arată în cartea Kissa Yojoki  (Cartea Ceaiului) a preotului Zen, Eisai, scrisă în 1191.

Ceaiul verde conține diverşi aminoacizi, carbohidrați, lipide, polifenoli, vitamine precum A, B1, B2, B3, B5, K, și C, cofeină și componente asemănătoare, precum și minerale ca magneziu, fier, calciu.

S-a arătat, în unele studii, că cei care beau regulat ceai ar putea avea riscuri mai scăzute de a suferi de boli de inimă sau de anumite tipuri de cancer. Nu s-a demonstrat însă că ceaiul verde ar avea efecte miraculoase în scăderea rapidă a greutății, singurul beneficiu în acest sens este conținutul de polifenoli și cofeină care induc termogeneza și stimulează oxidarea grăsimii, crescând rata metabolismului cu 4% fără a induce tahicardie.

 Într-un studiu publicat în 2007 de Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, s-a arătat că ceaiul verde are un conținut de flavinoizi mai mare decât aceeși cantitate de alimente tradițional considerate benefice pentru sănătate, cum ar fi fructele și legume proaspete sau vinul. Flavinoizii sunt fitochimicale conținute de cele mai multe plante și care sunt responsabili pentru efectele anti-oxidante și anti-cancerigente asociate cu consumul plantelor ce îi conțin. Conținutul ridicat de flavinoizi nu se regăsește în toate tipurile de ceai verde, acesta fiind influențat, în parte, de modalitatea de prelucrare, conform aceluiași raport.

S-a speculat că ceaiul verde are nenumărate beneficii, speculații bazate mai ales pe studiile in vitro și în vivo, însă cele realizate pe oameni sunt neconsecvente și realizate pe durate scurte de timp.

Într-un raport exhaustiv publicat în 2012, s-a arătat chiar că un consum foarte ridicat de ceai verde poate duce la stres oxidativ, precum și la toxicitate hepatică. Întrebarea pe care foarte mulți dintre noi si-ar pune-o la auzirea acestei concluzii ar fi: „Ce înseamnă consum ridicat de ceai verde?”. Iar răspunsul este 10 cești de ceai pe zi.

Într-un articol publicat de revista Herbs for Health (Ierburi pentru Sănătate) care citează un raport japonez, se arată că un bărbat care bea cele 10 cești de ceai pe zi primește un „permis” de 3 ani în plus, fără cancer faţă de cei care consumă o singură ceaşcă pe zi.  

Cei de la Cleveland's Western Reserve University au concluzionat că cei care consumă patru sau mai multe ceşti de ceai pe zi ar pot preveni reumatismul articular sau ar putea reduce simptomele pentru cei care suferă deja de această boală.  În plus, cercetătorii japonezi de la Institutul pentru Cercetarea Cancerului din Saitama au descoperit că la pacientele care consumă până la cinci căni de ceai pe zi, şansele de recidivă în cazul cancerului mamar a scăzut, precum şi faptul că boala s-a răspândit mai lent.

Pe de altă parte, cei de la Universitatea din California recomandă, pe baza studiilor, un consum regulat de două cești pe zi pentru a obține destule beneficii, în timp ce o companie care vinde capsule de ceai verde recomandă consumul a zece cești pe zi.

Și atunci cât ceai ar trebui să consumăm pentru a obține beneficiile ceaiul verde? Eu mă ghidez după motto-ul lui Martha Steward: „Totul cu moderaţie, inclusiv moderaţia!”.

Vă mulțumesc pentru minutele acordate, iar data viitoare veți fii invitații mei la prima parte a ritualului de ceai în care vom vorbi despre variabilele care influențează gustul și structura chimică a infuziei. 

În imagine: Jasmine Dragon Pearls- ceai verde chinezesc aromatizat cu flori de iasomie şi rulat manual (după infuzare- deschidere incompletă)

 

Comentarii (1)

01.12.2012, 22:26

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs