Nutritionistii ne recomanda sa nu ne ridicam de la masa satui si ca este mai bine sa mancam mai putin cantitativ,insa de mai multe ori pe zi.Este ideal ca cel putin o gustare dintre mese sa includa fructe,dar si nuci,alune,migdale,arahide - alimente foarte sanatoase si utile pentru organism.Asta nu inseamna ca trebuie sa excludem dintre gustari acele produse pe care le preferam mai mult pentru gust si mai putin pentru alte beneficii,dar e bine sa le consumam rational.
- Alunele de padure ofera organismului energie,stimuleaza sistemul nervos(deci sunt bune in timpul perioadelor aglomerate de la serviciu sau de la cursuri),intaresc sistemul imunitar,ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si au efec benefic asupra pielii.
- Semintele de floarea-soarelui ajuta la reglarea digestiei si,chiar si in cantitati mici,atenueaza stresul,oboseala si starile depresive.
- Semintele de mac ,gatite,spre exemplu,pe covrigei,au efect somnifer,sunt recomandate in caz de hipoaciditate gastrica si ajuta la tratarea racelii.
- Migdalele sunt recomandate in orice sezon,dar mai cu seama in cel rece,fiindca energizeaza,vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.Sunt gustoase,usor de transportat si eficiente in cantitati mici,ceea ce le face o gustare ideala la serviciu sau la scoala.
- Un desert usor de pregatit in casa ,cum este placinta de mere,ascunde beneficii putin stiute.Chiar si prelucrate,merele sunt bogate in prectina,care ajuta la reglarea tractului intestinal si,dupa unele studii,micsoreaza riscul aparitiei cancerului la colon.