Pizza nu este o mancare strict italieneasca. Grecii antici au fost primii care au copt paini mari, rotunde si plate, peste care puneau diferite ingrediente: ulei de masline, verdeturi, condimente etc.
La inceput, in Italia a existat “focaccia”, o paine plata, coapta pe pietre fierbinti, ieftina, gustoasa si satioasa. Apoi, odata cu aducerea rosiilor din Peru, de catre conchistadorii spanioli, a inceput adevarata istorie a pizzei.
Prima pizzerie din lume s-a deschis la Neapole, iar pizzele erau coapte intr-un cuptor captusit cu lava adusa de pe Muntele Vezuviu.
Pizza, in forma pe care o cunoastem astazi, s-a nascut in 1889, datorita reginei Margherita, care, insotita de sotul sau, regele Umberto I, a facut o vizita la Neapole, unde a vazut taranii mancand niste paini mari, plate si rotunde. Regina a cerut sa guste si ea si i-a placut atat de mult, incat a inceput s-o manance ori de cate ori se afla in mijlocul poporului, lucru ce a produs consternare la Curte.
Regina Margherita i-a comandat maestrului bucatar, Rafaelle Esposito, care detinea o taverna numita Pietro II Pizzaiola, sa-i prepare o selectie de "pizzas".In cinstea reginei sale, Rafaelle a copt o pizza speciala, pe care a pus rosii, mozzarella si busuioc proaspat, reprezentand culorile steagului italian:rosu, alb si verde. Aceasta traditie culinara dainuie si in zilele noastre.
Preluare Mayra