1. Materia prima de calitate: -Apa NU trebuie sa fie calcaroasa.De multe ori cea de la robinet contine clor si calcar,care vor impiedica drojdia sa lucreze. -Drojdia proaspata trebuie sa fie cat mai deschisa la culoare,oricum,trebuie sa fiti siguri ca e proaspata.Poate fi folosita si drojdie liofilizata,in pachetele,care trebuie de asemenea dizolvata in apa la temperatura de cca 38 grade. -Sarea,ar fi de preferat sa o folosim pe cea marina.Contine elemente care ajuta la o dospire mai lunga. -Faina vanduta in magazine,de obicei e slaba,deci perioada dospitului e mai scurta (2-3 ore) si absorbtia de apa de 50 %,deci fiecare kg de faina are nevoie de 500 ml apa. -Produsele pentru topping sunt la discretia noastra,deci putem folosi aproape orice.Exista sute de tipuri de pizza.
2. Reteta pentru o tava de cuptor de pizza cu blatul subtire si crocant: -300 g faina -150 ml apa calduta -1 lingura ulei (masline) -8 g drojdie proaspata (sau 3 g liofilizata) -1/2 lingurita zahar -1/2 lingurita sare Cu cat e mai cald afara,cu atat drojdia va fi mai putina.
3. Aluatul: Punem faina in mijlocul plansei de lucru sau intr-un vas,si facem o gropita in mijloc.Dizolvam drojdia in apa calduta cu zaharul si o turnam peste faina. Amestecam pana aluatul prinde consistenta, apoi adaugam cele uleiul de masline si sarea,continuand sa framantam. NOTA IMPORTANTA: -Sarea trebuie tinuta cat mai mult posibil departe de drojdie.Multi framanta jumatate din faina cu jumatate din apa si sare, iar cealalta jumatate de faina cu apa in care a fost dizolvata drojdia.Cand aluaturile sunt ferme,se imbina si se mai framanta o data,pana sunt perfect amestecate.Cine nu vrea,poate face cum am explicat mai sus,punand sarea la urma,impreuna cu uleiul. Vom obtine un aluat elastic si relativ moale,oricum,foarte maleabil.
4. Dospitul: Putem unge cu ulei tava in care vom face pizza,si pune aluatul sa creasca direct in ea,acoperit cu un servet curat,sau cum am facut eu intr-un castron acoperit cu folie de plastic. Ar trebui lasat la dospit cca 3 ore,pentru a permite drojdiei sa produca gazul care va “umfla” aluatul,insa eu obisnuiesc sa il pun in cuptorul incalzit la 30 grade, si creste in cca 1 ora jumatate. Dupa 1.30 h… Dupa acest timp,intindem aluatul prin presare cu degetele direct in tava.NU TREBUIE sa folosim sucitorul NICIODATA cand e vorba de pizza. Dupa ce am intins aluatul in tava,ungem cu putin ulei si sos de rosii (daca dorim o pizza cu baza rosie) sau doar ulei (daca o vrem alba, de exemplu 4 formaggi)
5. Gatitul: Este ultimul pas,insa cel mai important,fiindca permite imbunatatirea produsului,daca va fi executat in mod corect. Cuptoarele de acasa au de obicei temperatura maxima de 250 grade,deci aceasta va fi temperatura noastra.In pizzerii este coapta la 360 grade. Gatitul consta in 2 etape: Lasam cuptorul sa atinga aceasta temperatura si dam pizza unsa cu sos de rosii sau ulei pentru 8-10 minute. Pregatim ingredientele conform retetei,scoatem tava din cuptor ,imprastiem topping-ul ales, apoi punem tava in cuptor pentru inca 4-7 minute. Timpul total de coacere este de 12-15 minute. Se consuma calda,abia scoasa din cuptor. BUON APPETITO !