.Toamna ne ofera o multime de fructe si legume cu o aroma deosebita .
Luna octombrie este luna merelor gutui sau „merele de aur” .
Acestea sunt pline de vitamine si minerale care pun pe fuga simptomele de raceala si sunt un puternic antioxidant si previn imbatranirea premature. Merele gutui provin din regiunea Caucazului si sunt cunoscute inca din antichitate. Fructele de gutui sunt mari , aromate cu un gust astringent si sunt mai putin consummate ca atare , se folosec pentru compoturi , gem , jeleu , marmelada si alte preparate . Consumul zilnic de mere gutui ne feresc de raceli , previn anemia si stimuleaza pofta de mancare.
Au un continut foarte ridicat de vitamin C (un fruct de 800 gr asigura necesarul zilnic de vitamina C ) Cu un continut ridicat de glucide, vitaminele A, B, C, calciu, potasiu, fosfor, magneziu si fier, ele intaresc sistemul imunitar si il ajuta sa lupte impotriva virozelor respiratorii.
,,Mere, pere in panere,
Prune bune si alune,
Si gutui amarui,
Cu puf galben ca de pui.
Si tot felul de legume,
De nu le mai stii pe nume.,,
Demosteze Botez -Toamna