Efectele miraculoase ale florilor de tei - sfaturi despre nutritie oferite de doamna dr. Mihaela Gologan

Postat de Bucataras in Cu de toate pe 22 Iun 2016, 10:40

Articol pe placul a 8 bucatarasi
comenteaza

Doamna Dr. Mihaela Gologan este medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul retelei private de sanatate Regina Maria.

Doamna doctor ne va oferi periodic sfaturi de nutritie, de urmat pentru a duce o viata cat mai sanatoasa.

Astazi ne va povesti despre florile de tei.

Larg raspandit in zonele temperate ale Europei, intalnit si in parcuri si pe aleile marilor orase, teiul este apreciat atat pentru lemn, cat mai ales, pentru florile parfumate.

Florile de tei contin componenti activi de tipul flavonoidelor, cu rol antioxidant, acizi volatili (cu efect sedativ), anumite componente mucilaginoase (cu rol posibil anti-inflamator), taninuri. Medicina naturista ii recunoaste urmatoarele efecte:

- efect antispasmodic - indicat in dispepsii (gastrice sau bilioase), dar si ca antiflatulent;

- aduce calmul, reduce stresul si anxietatea; utilizat in insomnii, poate creste durata somnului;

- imunomodulator, este recomandat in raceli, calmeaza tusea si are efect diaforetic (provoaca transpiratia)- adjuvant in starile febrile;

- anti migrenos, indicat in special in migrene si cefalee cauzate de suprasolicitare;

- hepatoprotector - efect atribuit unor flavonoizi (tilirozina)

Obisnuit, se prepara o bautura cu gust placut din 2-3 lingurite flori la 500ml apa, se lasa la infuzat 15 minute, dupa care se consuma lichidul inca fierbinte. 

In anumite cazuri se pot recomanda tinctura sau extract din muguri, deseori in combinatie cu alte plante.

Florile de tei sunt atractive si pentru albine, rezultand o miere foarte apreciata, cu o culoare pala, dar o aroma intensa.

Desi utilizat frecvent, cu multiple efecte probabile, este de mentionat ca sunt descrise cateva studii confirmate pe animalele de laborator, insa, in general, evidentele stiintifice la om lipsesc.

Desi nu sunt mentionate efecte adverse sau intolerante la florile de tei, este de subliniat, inca o data, ca plantele ne pot fi aliat sau pot deveni periculoase daca se abuzeaza de ele; ideal aceste cure trebuie urmate la sfatul unor fitoterapeuti.

Sursa foto: alchemistalley.com
Sursa: uofmhealth.org

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Plăcintă cu iaurt - Rețeta delicioasă și ușor de preparat

pe 03.07 la 09:12

Fish and chips - Crochete delicioase de pește cu cartofi prăjiți

pe 03.07 la 08:33

Ghiveci de legume - Rețeta savuroasă de post

pe 02.07 la 17:58

Omletă țărănească - Micul dejun perfect

pe 02.07 la 16:48

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

pe 02.07 la 15:59

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia