Nu ocoliti salatele! Se prepara rapid si simplu, in cele mai diverse moduri, din legume crude sau fierte, din frunze crocante, fructe aromate, paste, carne sau peste. Secretul consta in dressing.
Chiar si atunci cand sunteti in criza de timp, un amestec colorat din frunze de salata aisberg, felii de rosii si castraveti, la care se pune o vinegreta cu verdeturi, se prepara la fel de repede ca o salata cumparata de-a gata, din supermarket.
10 sugestii de baza:
1. Salata din frunze se asezoneaza cu dressing doar inainte de a fi servita.
2. Salata la pachet se ambaleaza intr-o cutie de plastic cu capac, iar sosul separat, intr-un borcanel cu capac.
3. Salatele de cartofi, paste sau orez se pregatesc cu 4 ore in avans. Inainte de servire se potriveste gustul cu sare si otet.
4. Frunzele de salata care prisosesc se spala, se scurg si se pun intr-o punga, in frigider. Rezista 2 zile.
5. Restul de verdeturi proaspete se spala, se zvanta, se toaca si se congeleaza in portii mici.
6. Salatele din frunze sau legume se asezoneaza cu o vinegreta usoara. Pentru un dressing cremos se amesteca in proportie de 1:1 maioneza sau smantana cu iaurt (1,5 % grasime).
7. Resturile de salate cu dressing cremos pot fi mancate sunb forma de sandwich. Se intinde salata intre doua felii de paine.
8. Legumele pentru salate se fierb in cantitate dubla. Se pastreaza 1-2 zile la rece pentru o noua salata.
9. Salatele de fructe luate la pachet se dreg numai cu zeama de lamaie, sa nu oxideze. Dressingul se ia separat, in borcanel cu capac.
10. Fructele proaspete de ananas, kiwi sau papaya se amarasc in combinatie cu lactatele. In acest caz, fructele trebuie oparite sau asezonate cu vinegreta, sau se folosesc din compot.
Iata cateva dressinguri si sosuri pentru salate:
Sos de usturoi
Ingrediente: o felie de paine alba, fara coaja, 2 linguri cu lapte, 4 catei de usturoi, 2 galbenusuri proaspete, 250 ml ulei de masline, 1 lingura zeama de lamaie, 150 g iaurt, sare, piper negru.
Mod de preparare: painea se taie in bucati, se stropeste cu lapte si se lasa pana absoarbe tot laptele. Usturoiul se curatata, se toaca si se freaca cu painea si putina sare, intr-un mojar, pana devine pasta. Apoi se adauga galbenusurile si se bate cu mixerul, adaugand uleiul putin cate putin. Se adauga zeama de lamaie. Se potriveste gustul cu sare si piper. Optional, se adauga iaurtul.
Pentru: salate de cartofi, carne, peste.
Sos remoulade
Ingrediente: 2 galbenusuri proaspete, 2 lingurite de mustar putin iute, o lingura zeama de lamaie, 250 ml ulei floarea-soarelui, 3 castraveti murati, 1 lingura capere, putin patrunjel, tarhon, sare, piper negru, 1-2 zeama de castraveti murati.
Mod de preparare: Se pun intr-un bol galbenusurile, mustarul, zeama de lamaie, sarea, piperul, se amesteca cu mixerul si se pune uleiul in fir subtire, pana maioneza devine cremoasa. Se scurg castraveciorii si se taie cubulete, caperele se scurg, verdeata se taie marunt. Apoi se inglobeaza toate in maioneza, eventual se adauga zeama de la castraveciori.
Pentru: salate de frunze, ou si carne.
Dressing cu Rocquefort
Ingrediente: 40 g branza rocquefort sau gorgonzola, 100 g smantana grasa, 1-2 linguri otet de vin alb, 3 linguri suc de portocale, 2 linguri ulei de nuca, 40 g nuci tocate (nu foarte marunt), sare, piper, putin zahar.
Mod de preparare: branza se pune intr-un bol si se zdrobeste cu furculita, apoi se pune smantana si se amesteca pana devine omogena. Se adauga otetul, sucul de portocala, uleiul si se potriveste gustul cu sare, piper si nuci.
Pentru: salate de frunze sau legume.
Sos Gribiche
Ingrediente: 3 oua fierte tari, 1 lingurita mustar Dijon, 2 linguri zeama de lamaie, o lingura otet cu ierburi, 100 ml ulei floarea-soarelui, o rosie mica foarte coapta, codite de ceapa verde, sare, piper negru.
Mod de preparare: se decojesc ouale, galbenusurile se trec printr-o sita fina, iar albusurile se taie cubulete. Peste galbenusuri se adauga mustarul, zeama de lamaie si otetul si se freaca bine. Apoi se pune uleiul, putin cate putin, pana sosul devine cremos. Se pune sare si piper dupa gust. Rosia se spala, se decojeste, se taie si se scot semintele, iar pulpa se taie cubulete. Coditele de ceapa se taie marunt. Se inglobeaza in sos rosia, ceapa si albusul maruntit.
Pentru: salate pe baza de frunze, legume crude, salate de cartofi si fripturi reci.
Vinegreta cu verdeturi
Ingrediente: 2-3 linguri otet sau zeama de lamaie, 1/4 lingurita mustar Dijon, 3-4 linguri ulei de masline, cateva fire de marar si patrunjel, sare, piper, maghiran, busuioc, un praf de zahar.
Mod de preparare: se pun intr-un castron otetul, mustarul, sarea si piperul si se bat energic cu telul pana se dizolva sarea. Se adauga uleiul de masline pana cand vinegreta devine cremoasa. Verdeturile se spala sub jet de apa, se usuca si se toaca foarte fin. Se adauga verdeturile peste vinegreta, se potriveste gustul de sare, piper si zahar.
Pentru: salate pe baza de frunze, cereale sau orez.
Vinegreta cu lamaie si cimbru
Ingrediente: 1-2 linguri zeama de lamaie, 4 linguri ulei de masline, 1 varf de cutit mustar Dijon, 4 felii de lamaie curatate, 1/2 lingurita coaja de lamaie, o crenguta de cimbru, sare , piper alb macinat, putin zahar.
Mod de preparare: Se pun intr-un castron zeama de lamaie, uleiul si mustarul si se bat cu telul. Feliile de lamaie perfect curatate se toaca mare si se inglobeaza in vinegreta. Se condimenteaza cu sare, piper, zahar, coaja de lamaie. Frunzulitele de cimbru se toaca marunt si se adauga in vinegreta.
Pentru: salate pe baza de frunze si legume, salate cu carne alba sau peste.
Dressing cu iaurt si branza
Ingrediente: 30 g telemea de oaie, 200 g iaurt acrisor, 2 linguri ulei de masline, 2 linguri zeama de lamaie, 2 crengute de menta, patrunjel si busuioc, sare, piper alb macinat.
Mod de preparare: Se pune telemeaua intr-un bol si se zdrobeste cu furculita, apoi se adauga iaurtul, uleiul si zeama de lamaie si se amesteca bine. Se adauga sare si piper. Verdeturile se spala, se usuca si se toaca foarte fin, apoi se inglobeaza in dressing.
Pentru: salate pe baza de frunze, legume, sau salate cu carne alba sau rosie.
Dressing cu kefir
Ingrediente: 100 g kefir, 100 g frisca, 1-2 linguri zeama de lamaie, o lingurita otet de vin alb, un varf de cutit mustar Dijon, codite de ceapa verde, sare, piper alb, putin zahar.
Mod de preparare: Se toarna kefirul si frisca intr-un bol si se bat cu telul. Se adauga zeama de lamaie, otetul si mustarul si se amesteca pana compozitia devine omogena. Se condimenteaza cu sare, piper si putin zahar. Coditele de ceapa verde se spala, se usuca si se taie in tubulete fine, apoi se inglobeaza in dressing.
Pentru: salate verzi, salate de castraveti, salate cu carne de vita sau cu salam.
Vinegreta cu zmeura si nuca
Ingrediente: 2 linguri otet de zmeura, 3 linguri ulei de nuca, 3 linguri ulei de rapita, 1 lingurita mustar dijon, o ceapa de apa, cateva fire de patrunjel, marar, tarhon si busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: Se bat cu telul uleiurile, mustarul, otetul, sarea si piperul. Ceapa se curata si se taie cubulete fine. Verdeturile se toaca marunt. Se adauga in vinegreta ceapa si verdeturile si se amesteca bine.
Pentru: salate cu frunze usor amarui, andive, ruccola, radicchio.
Sursa: Reader’s Digest