In luna mai a anului trecut am facut un curs de receptioner in turism.Printre temele care ni s-au prezentat, a fost un capitol despre alimentatie.Am retinut cateva chestii care mi s-au parut interesante.
ISTORIA MENIULUI
Meniul clasic s-a constituit in restaurantele franceze inca de la sfarsitul secolului 18 si a ajuns la apogeu la mijlocul secolului 19.Intrucat patronii de restaurante,devenite renumite,erau cel mai adesea fosti bucatari de la curtea regala sau al marii nobilimi,meniurile concepute reproduceau fastul si opulenta de la curte,find adresate unei clientele privilegiate.
Meniul modern.Componentele lui se bazeaza pe structura meniului clasic dupa serviciul rusesc,in care transpare clar vechiul serviciu francez,dar se tine cont mai mult de conceptele moderne de nutritie.Dupa numarul de preparate meniurile pot fi:
-meniul zilei-3 feluri,adica meniu de baza folosit la mesele zi de zi
-meniul extins-4-5 feluri
-meniul festiv-6 sau mai muklte feluri-meniu pentru mese oficiale,banchete,etc.
Exemplu de meniu pentru dineu de gala ,restaurant 4 stele
-Cockteil fructe de mare
-Consomme Rossini
-Morun la gratar,cartofi natur
-Careu de batal,orez taranesc in timbal,Piure de spanac
-Cammembert,Emmental,Roquefort
-Parfait de praline
-Tort maresal
-Migdale,fistic
-Fructe proaspete de sezon
-Gin Gordon`s,Bitter Campari,Vodca absolut Blue,Kindley,Suc de portocale
-Sampanie Moet et Chandon Dom Perignon,Dry Muscat Jidvei 2001
-Cabernet samburesti 2000
-Coniac remy martin louis XIII
-Apa minerala/plata
Urmatoare postare despre grupele de preparate culinare.