Despre alimentatie si meniuri, importanta substantelor nutritve in organism

Postat de trifadalia in Cu de toate pe 13 Mai 2018, 13:42

Pentru o buna intretinere a organismului este necesar sa se cunoasca importanta fiecarei substante ce se gaseste in produsele alimentare - proteine, grasimi, saruri minerale , zaharuri si vitamine. 

Proteinele formeaza si regenereaza tesuturile din organism. Ele mai sunt numite si albuminoide. . Asigura cresterea la copii si intareste rezistenta contra bolilor infectioase. Le gasim in : lapte, branza, oua, peste, carne, paste fainoase si in legume uscate ca mazare,fasole, linte, 

Grasimile sunt izvorul principal de energie si forta gasindu-le in oua, lapte, unt, frisca, , smantana, slanina, untura si uleiuri vegetale. 

Saruri minerale au un rol important in indeplinirea diferitelor functii ale organismului gasindu-se in cantitati mai mari de legume si fructe mai ales in nuci precum si in carne ( ficat, peste, icre, lapte, paine integrala, galbenus de ou)

Grasimile sau zaharurile sunt si ele necesare deoarece furnizeaza energia si caldura corpului. Se gasesc in zahar, miere, produse fainoase, in fructe ( mere, pere, struguri) in legume ( morcovi, dovlecei)

Vitaminele sunt substante de o mare importanta pentru buna funtionare a organismului si sunt o parte absolut necesara hranei de toate zilele.  Cele mai importante sunt vitamina A gasindu-se in lapte si produsele ce rezulta din lapte, ficat, oua, morcovi, patrunjel, marar, ridichi. Vitamine B pentru sistemul nervos si in producerea globulelor rosii gasindu-se in legume uscate ca fasole, mazare, linte, paine intermediara si neagra, fructe uscate, carne de peste si in drojdia de bere. 

Vitamina C  care mareste rezistenta la imbolnavire si grabeste vindecarea ranilor.  Prezenta in legume (ardei grasi, rosii, spanac, varza cruda si murata, ceapa verde, ridichi, in verdeturi ca salata verde si in fructe proaspete (capsuni, lamai, mere, portocale.

Vitamina D contribuie la cresterea normala a sistemului osos gasindu-se in lapte, unt, smantana, oua. 

Vitamina E ajuta la buna functionare a glandelor gasindu-se in cantitati mai mari in uleiuri minerale, verdeturi. 

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

Plăcintă creață cu brânză sărată - Gustoasă și ușor de pregătit

pe 01.11 la 09:52

TOP
utilizatori

Gherca Daniela

3048 puncte

MotanLaOale

1084 puncte

trifadalia

800 puncte

laura_n

410 puncte

Rocsi

315 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]