Curmalele – hrana zeilor

Postat de ionela2682 in Fructe pe 21 Feb 2012, 18:23

Articol pe placul a 7 bucatarasi
comenteaza
Curmalele – hrana zeilor

Curmalele proaspete au o energie calorica de 96 kcal la 100 de grame; cele uscate... 248 kcal! Termenul lor grecesc este “diospyros” si inseamna “hrana zeilor”.

Arabii consuma de obicei curmale uscate cu ceai sau cafea, dar le combina si cu zer sau iaurt gros, realizand un preparat cu o excelenta valoare nutritiva. Suferiti de plictiseala in viata amoroasa? In tot Orientul Mijlociu, curmalele sunt considerate un stimulent sexual eficient.

Bine de stiut
   
Fructul arborelui este curmalul (Phoenix dactylifera), din familia palmierilor. Curmala are o pulpa carnoasa si un sambure lemnos. Forma fructelor variaza de la sferica, forma de ghinda, turtita sau patrata, iar culoarea variaza de la galben-portocaliu deschis la portocaliu-rosiatic inchis. Marimea poate fi de la cateva sute de grame la mai mult de 500 g. Intregul fruct este comestibil, mai putin semintele si caliciu.

Exista peste 2000 de specii de curmale, care sunt cunoscute si sub denumirea de “Fructul lui Sharon” sau “kaki”. Fructele pot fi astringente (moi ca un jeleu), neastringente (de consistenta marului) si astringente fara samanta.

Curmalul asiatic provine din China, unde a fost cultivat acum cateva sute de ani. S-a raspandit apoi in Coreea si Japonia, unde au fost dezvoltate speciile de cultura. Din Japonia curmalul a ajuns in 1880 in Statele Unite. Cei mai mari producatori sunt China, Brazilia, Japonia, Italia si Coreea.

Continut si consum

Curmala contine: cumarina si alte enzime digestive; fibre alimentare care favorizeaza functionarea intestinului; zaharuri in cantitate mare; proteine; saruri minerale, in cantitate semnificativa, printre care de calciu, de fier, de cupru, de magneziu si de potasiu; vitamine din grupa B; carotenoide, substante care in organism se transforma in vitamina A.

Curmalele se pot consuma proaspete sau uscate. Fructele uscate sunt utilizate ca ingredient in prajituri, si in umpluturi. In tarile arabe, din fructele uscate se obtine o faina, iar din cele proaspete o substanta pastoasa, care inlocuieste zaharul si, respectiv, untul. E folosit si la prepararea bauturilor alcoolice fermentate.

Curmalele proaspete au mai putine calorii decat cele uscate si contin cantitati mici de vitamina C. Un desert din curmale uscate, presarate cu seminte de susan, cu acizi grasi polinesaturati si proteine, asigura o gustare delicioasa la orice ora.

Dietoterapii


Curmalele sunt o sursa excelenta de vitamina A, o sursa buna de vitamina C si sunt bogate in fibre solubile si insolubile. Ele contin o varietate de antioxidanti fitochimici, fenoli si minerale intr-o cantitate mai mare decat merele.

Frunzele de curmal sunt folosite in medicina chinezeasca ca si o cataplasma pentru muscarturile de sarpe, iritatii ale pielii; bautura din frunze fierte e folosita pentru hipertensiune si reducerea coagularii sangelui sau chiar impotriva unor forme de cancer. Studii pe celule umane au aratat ca extractul de curmale a inhibat semnificativ cresterea celulelor si a indus apoptoza (moartea) celulelor afectate de leucemie.

Energizant si cu un continut de fier apreciabil, curmala este un aliment ideal pentru cei care sufera de anemie si afectiuni care produc oboseala cronica.

Studii pe sobolani cu o dieta suplimentara de curmale au aratat ca acestia au prezentat o scadere semnificativa a nivelului de colesterol total, de colesterol LDL, de trigliceride si peroxizi, in comparatie cu sobolanii care nu au mancat aceste fructe.

Alegere si depozitare:


-    Cautati curmalele rotunde si carnoase, care au coaja moale si stralucitoare, cu nuante rosiatice. Evitati fructele care nu au frunzele verzi la varf.
-    Daca doriti sa le mancati imediat, cumparati fructe tari si lasati-le sa se coaca.
-    Curmalele se pastreaza la frigider cand sunt coapte.
-    Mancati fructele cat mai repede posibil. Curmalele prea coapte isi pierd gustul foarte repede.

Sugestii de preparare si servire:


-    Curmalele se spala, scotand samburele si frunzele, se feliaza sau se mananca intregi. La alte soiuri se scot semintele si se scoate fructul din coaja cu o lingura.
-    Feliile de curmale se pot adauga in salate, clatite, gogosi, cereale calde sau reci.
-    Pireul de curmale se adauga in bauturi, frapeuri sau salate de fructe. Din piure se pot prepara si biscuiti.
-    Unele sortimente de curmale se pot taia felii, peste care se pune suc de lamaie verde, sare si praf de chili. Se mananca cu branza degresata.
-    Salsa se poate prepara cu o mica schimbare – se adauga curmale, ceapa, tomatillo, coriandru si chili si se amesteca toate

 

http://www.citynews.ro/cluj/diete-17/curmalele-hrana-zeilor-98837/

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]